Реклама / Ads
0| 7314 |01.08.2023 НОВИНИ

Скандалният ПУП на Боровец: Институциите оставиха кмета на Ямбол да приватизира общинска земя

.
Вече ви разказахме как с вратички в закона ямболският кмет Валентин Ревански успява да приватизира 6.5 декара земя в парк “Боровец”. Общинският съвет в града с охота му ги хариза, а по думите на самия Ревански в това няма нищо нередно и всички процедури са спазени. Въпросът е обаче защо институциите са оставили безогледно да се заобикаля закона.
 

Ограждането на 6.5 декара общинска земя става изключително хитро и започва още през 1996-та година. Местната управа разрешава на тогавашния собственик на хотел-ресторант “Боровец” да изгради временна телена мрежа около обекта. През 2008 г. обаче обектът е придобит от Ревански през семейната фирма, извършен е ремонт, а впоследствие телената ограда се оказва бетонна и остава там за постоянно и то напълно незаконно. За незаконността на оградата свидетелстват редица становища. 

 

“Съгласно разпоредбите на чл.223 от ЗУТ, осъществяването на административен контрол по устройство на територията и строителството, недопускането на незаконно строителство и отстраняването на последиците от извършеното незаконно строителство на строежите от четвърта, пета и шеста категория, в т.ч. и строежите по чл.151 от ЗУТ, какъвто е строежът предмет на сигнала, е изцяло от компетентността на кмета общината или упълномощено от него длъжностно лице, в случая на кмета на община Ямбол”, посочват от ДНСК. 

 

В становището на институцията се възлага именно на общината да извърши проверка. Казано иначе - Ревански в качеството си на кмет трябва да провери Ревански в качеството му на частно лице. 

 

Въпросните 6.5 декара се обособяват през порочния подробен устройствен план, който е атакуван в съда и решение по него няма и до днес. Преди да се влезе в съдебната сага обаче местният парламент го одобрява с 20 гласа “за” и 10 “против”. Изготвянето на плана обаче нарушава няколко закона - Законът за устройство на територията (ЗУТ), Наредба № 7 за правила и нормативи за устройство на отделни видове територии и устройствени зони (Наредба 7) и Наредба № 8 от 14.06.2001 г. за обема и съдържанието на устройствените планове (Наредба 8).

 

Според Закона за устройство на територията озеленените площи, които представляват публична собственост, не могат да бъдат продавани, преотстъпвани и обременявани с вещни тежести, какъвто е конкретният случай. Не могат да бъдат и използвани за други цели. Теренът на парк “Боровец” според акта за собственост е с предназначение именно “горска територия” и начин на трайно ползване “3а защитно и изолационно озеленяване“.

 

Нарушение има и при възлагането на самото проектиране, пишат от NetNews. Кметът е възложил проектиране на нов ПУП не според обхвата и заданието, прието от общинския съвет през 2019 г., какъвто е законовият ред, а по неясно за никого задание, каквито правомощия по закон той няма и следователно не може да извърши такова възлагане.

 

Теренът от парка е заделен и обособен като част от хотелския комплекс с възможност до 60% от терена да бъдат застроени. Въпреки призивите областният управител на града Георги Чалъков да върне решението на Областния съвет в Ямбол, с което е одобрен порочният ПУП заради редицата законови нарушения, самият той не вижда да има проблем. Според него решението на Обс Ямбол е прието съобразно всички закони

 

Теренът, който по същество е публична собственост, се ползва единствено и само семейната фирма “Сакарела” ООД без никакво правно основание. От Сдружение “Бъдеще за Ямбол” твърдят, че наем на общината не се плаща, но от местната управа посочват, че от м. декември 2019 г. до настоящия момент на фирмата на Ревански “Сакарела” са издавани разрешения за поставяне на съоръжението и се заплаща такса за ползване на общинския терен.

 

Заобикаляне на закона има и при наема, който клуб “Валентин” - нощната дискотека на Ревански, би трябвало да плаща. Заведението притежава разрешително за временно “съоръжение”, каквото са например чадърите и плаща нищожен наем. Според разрешителното “Валентин” е “временно преместваемо съоръжение" с площ от 252 кв м. Клуб "Валентин" не отговаря на изискванията за преместваемо съоръжение. Именно схемите с порочния ПУП на “Боровец” целят на практика да прикрият това, че имотът е застроен неправомерно върху 350-400 кв.м публична общинска площ.

 

Таксата за ползване на общински терен, която заплаща клубът, като "съоръжение" е напълно нищожна - 378 лева месечно. По същата Наредба преместваеми обекти с търговска дейност би трябвало да плащат значително по-висока такса за ползване на общински терен - над 9 хил. лева на месец съобразно размера на клуба. За месеците, в които клуб “Валентин” съществува, щетата върху общинския бюджет е в размер на милиони.

 

От РДНСК-Ямбол посочват, че клубът не може да бъде третиран по никакъв начин като “преместваем обект” по смисъла на ЗУТ. Разпореждат обаче проверка на законосъобразността на реализираното там строителство не на кой да е, а на общината, която се управлява от собственика на имота - Валентин Ревански. Конфликтът на интереси е очевиден, а резултатите от проверката не обещават справедливост.

 

Не обещават справедливост и становището на апелативната прокуратура в Бургас, която отмени отказа на по-долната инстанция да образува досъдебно производство за построения на хълма “Боровец” пилон със знаме, който също противоречи на закона. Въпреки решението на АП - Бургас и становището на РДНСК-Ямбол, че става дума за строителство, а не за преместваем обект, пилонът бе открит с фанфари съвсем неотдавна.

 

Сдружение “Бъдеще за Ямбол” счита, че зад съоръжението стои друга цел - кметът Ревански има намерения да я използва като ретранслаторна кула. Такава обаче вече има и то в непосредствена близост.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 13862 |31.07.2023 Проф. Евгений Дайнов: Става нещо неописуемо. В институциите шества животинска омраза към жените . 5| 2920 |20.07.2023 “Шалом” искат институциите да действат срещу зараждащия се антисемитизъм . 18| 9111 |01.06.2023 Ивайла Бакалова: Борисов е овладял напълно институциите. Той е много отмъстителен . 7| 3138 |22.05.2023 Мецола: Ще почистим сградата на евроинституциите в София от вандалите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads