Реклама / Ads
1| 3916 |11.12.2023 НОВИНИ

Скъсва ли Полша с популизма и Доналд Туск ли ще е новият премиер?

.
Доналд Туск
Когато Доналд Туск посети централата на ЕС през октомври, за да говори за размразяване на средства от блока, когато вероятно се завърне като министър-председател на Полша, това беше среща на стари приятели.
 

"Той обядваше в столовата за обикновени работници без никакъв протокол, просто като обикновен човек", каза един от бившите служители, който отказа да бъде назован. "Беше като събиране на приятели, които си говорят за добрите стари времена".

 

Поддръжниците на Туск твърдят, че връзките, създадени по време на мандата му от 2014 до 2019 г. като председател на Европейския съвет, който обединява лидерите на държавите членки, са ключови за отблокирането на десетки милиарди евро финансиране, спряно при отиващото си правителство на премиера Матеуш Моравецки поради опасения за върховенството на закона, пише "Ройтерс".

 

Топлите отношения с човека, който помогна да се съгласуват различните фракции по отношение на Брекзит и дълговата криза в Гърция, също така представляват контраст с осемте години на остър конфликт с Брюксел по въпроси, вариращи от миграцията до правата на ЛГБТ, по време на управлението на националистическата партия "Право и справедливост" (PiS) на Моравецки.

 

"Ако някой може да върне Полша на демократичен, европейски път, това е Туск", заяви един от настоящите високопоставени служители на ЕС. "Вярваме в неговото лидерство".

 

Президентът Анджей Дуда даде на Моравецки първия шанс за съставяне на правителство след изборите на 15 октомври.

 

Очаква се Доналд Туск да стане министър-председател на Полша тази седмица, почти два месеца след парламентарните избори, които дадоха мнозинство на алианс от опозиционни партии. Назначението му ще сложи край на осемгодишното управление на националистическата и популистка партия "Право и справедливост" (PiS), пише "The Guardian".

 

Воденият от Туск алианс спечели ясно мнозинство от местата на вота на 15 октомври, но президентът на страната Анджей Дуда, съюзник на PiS, даде на досегашния министър-председател Матеуш Моравецки първата възможност за съставяне на правителство, което се смята за тактика на забавяне.

 

В понеделник Моравецки трябва да представи ново правителство пред парламента, долната камара на полския парламент, след което ще бъде гласувано доверие. Очаква се този вот да се провали. След това парламентът ще номинира свой собствен кандидат, който се очаква да бъде Туск и който ще представи своето правителство във вторник. След интензивни преговори между бъдещите коалиционни партньори кабинетът вече е договорен.

 

Парламентът ще гласува правителството на Туск във вторник и той може да встъпи в длъжност още в сряда, което може да му позволи да пътува за срещата на върха на лидерите на ЕС, насрочена за четвъртък и петък.

 

Якуб Ярачевски, координатор на изследванията в Democracy Reporting International,очерта три предизвикателства пред следващото правителство на Полша.

 

Първата е съжителството с консервативния президент Анджей Дуда:


"Президентът Дуда и неговото право на законодателно вето, което коалицията няма да може да преодолее при гласуване. Преговорите с Дуда ще бъдат трудни и той няма да е склонен да допусне каквато и да е промяна в законите, които самият той е подписал и които са влезли в сила през последните 8 години".


Ярачевски отбеляза и две продължаващи предизвикателства, свързани със съдебната система и държавните институции, където лицата, назначени от "Право и справедливост", остават на своите места:


"Конституционният трибунал - превзет от PiS и окомплектован със съдии, лоялни към отиващото си правителство, с който PiS може да злоупотреби, за да отменя закони - не само ново законодателство, но и всички съществуващи норми, ако това би било от полза за Ярослав Качински.


Утвърждаване на хора и институции, лоялни на PiS - макар това да не е достигнало до степента, установена в Унгария, много длъжностни лица и органи, като например регулаторите на обществените медии или ръководителя на централната банка, трудно ще бъдат променени без възможност за свободно приемане на закони".

 

66-годишният Туск беше министър-председател на Полша между 2007 и 2014 г., преди да напусне вътрешната политика и да стане председател на Европейския съвет. Той обаче ще бъде изправен пред много предизвикателства. Неговата коалиция ще бъде широка и потенциално тромава, а освен това трябва да се справи с трудната икономическа ситуация и да приеме бюджет преди края на годината.


"Все още няма проектобюджет; той беше пренебрегнат от Моравецки и ние ще трябва да наваксаме това. Той ще включва 30% увеличение на заплатите на учителите", заяви Туск в петък.

 

PiS спечели парламентарните избори през 2015 г. и оттогава започна програма, която съчетава щедри социални разходи с популистки политики, насочени срещу мигрантите и ЛГБТ хората. Правителството влезе в конфликт с Брюксел по въпроси, свързани с върховенството на закона, което доведе до замразяване на милиарди евро, предназначени за Полша.


"Работим с бъдещия министър на правосъдието и правната общност по пакет от промени за възстановяване на върховенството на закона в Полша. Ще действаме твърдо, но в съответствие с принципите на правовата държава", заяви Туск.


PiS ще остане най-голямата самостоятелна партия в парламента със 194 от 460 места в долната камара и вероятно ще остане гласовита и трудна опозиция. Дуда, който има право на вето върху решенията на парламента, вероятно също ще действа като спирачка за всяка амбициозна законодателна програма с прогресивни намерения, което означава, че новото правителство може да се наложи да изчака до президентските избори, очаквани през 2025 г., преди да има сериозни законодателни възможности.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4106 |11.12.2023 Кулеба алармира за "опустошителни последици", ако Украйна не се присъедини към ЕС . 0| 3704 |11.12.2023 Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене бюджета на ДОО . 0| 4677 |11.12.2023 Напусна ни поетът, писател и журналист Борислав Ценов . 2| 3864 |11.12.2023 "Това ми напомняше за Холокоста". Заложници на Хамас разказват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads