Реклама / Ads
27| 27138 |25.01.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Скопският премиер на крака в централата на ГЕРБ. Въпросът е: Защо?

.
На крака в централата на партия ГЕРБ отиде македонският премиер Димитър Ковачевски. Той е на двудневна визита в България, на която правителствата на двете държави да обсъдят споровете между София и Скопие и да намерят изход от задънената улица в прегворите. Какво търси Ковачевски в централата на бившите управляващи обаче, не може да се каже.
 

"Благодаря за времето, което ни отделя г-н Борисов", каза Димитър Ковачевски.

А "времето", което отделя бившия премиер, е оползотворено по единствения начин, който Борисов познава - да се хвали и да плюе по политическите си съперници. Тъкмо това е и причината лидерът на ГЕРБ да се изтъкне:

 

"Очаквам да се спазва договорът. Един непоискан съвет - не отлагайте единствената тема. Толкова ви обичаме и искаме да сте там. Сега е моментът да се използва енергията. За разлика от нас, сегашните управляващи имат конструктивна опозиция".

 

Важно е обаче да припомним някои факти около всички спорове с Република Северна Македония, които в крайна сметка доведоха до българското вето и фактическата невъзможност преговорите за членството на Скопие и Тирана в ЕС да се придвижи напред. Основата е неспазването на подписания през 2017 г. Договор за добросъседство. В продължение на близо 4 години България бездействаше под управлението на ГЕРБ и така и не можа да обясни на Брюксел, че спорът не е просто исторически, а става дума за нарушаване на човешки права. Именно това стои в основата на българското вето - тема, която се избягва включително и в момента заради фокуса върху икономическите отношения.

 

Ето - днес бяха подписани няколко меморандума по време на двустранната правителствена среща в Скопие, но никой от тях не се фокусира върху гаранции, че човешките права на македонските българи в западната ни съседка ще бъдат спазвани.

 

"Проблемът е в езика на омразата и в някои теми, които ако сега не ги решите, няма кога. Колкото по-бързо, толкова по-добре. Колко е по-добре да сме присъединени. Възпалението на двата народа идва от езика на омразата. От това, заради което по една или друга причина се създава, за да не сме заедно. Решете ги веднага. Няма да стане след месец, два или пет. Ние не казваме "Йок". Слагате на масата, заедно да решаваме. На нас интересът ни е вие да сте в ЕС. Възползвайте се от него", посочи днес Борисов.

 

В качеството си на какъв по-точно? Депутат не е. Във властта не участва. Борисов е просто един партиен лидер. С всички партийни лидери ли ще се срещне Ковачевски? Съмнявам се. Затова би било хубаво да обясни.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 70632 |15.12.2021 Докато съдите младия депутат, не забравяйте: Доскоро премиер ни бе пожарникар, който наричаше председателя на парламента ПКП . 11| 7067 |09.12.2021 Андрей Райчев: Петков ще е премиер по харизматични причини, коалицията ще издържи година . 17| 10259 |25.10.2021 Мика Зайкова: Един вицепремиер открадна 1 400 000 000 лв. от резерва на Здравната каса . 37| 55954 |31.07.2021 Румяна Ченалова: Сравнението на кандидат премиера с Кирил Петков, Асен Василев, Рашков, Пеканов е невъзможно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads