Реклама / Ads
2| 5275 |17.05.2017 НОВИНИ

Скриха от медии участие на Цацаров във форум

.
Сотир Цацаров Източник: БГНЕС
Участие във форум на главния прокурор Сотир Цацаров беше тактично скрито от организаторите му. Събитието е дело на институт към френското правителство. Информацията за участието на Обвинител №1 беше разпространена едва след края на срещата.
 

 Предплага се, че това е направено, за да се избегнат неудобни въпроси на журналисти относно скандалите във ВСС и ЦУМгейт.

 

По-късно от прокуратурата разпространиха съобщение, в което се казва: "И дума не може да става за противоречие между съдии и прокурори в България. Прокурорът е страна в процеса и знае своето място и роля в него. Но противоречие между българските магистрати няма и не може и да съществува."

 

Такава позиция е изразил главният прокурор Сотир Цацаров в дискусия със 120 френски магистрати, полицаи и служители по сигурността след негова лекция в Аулата на Софийския универстите "Св. Климент Охридски", съобщиха от прокуратурата. Цацаров е бил поканен от френския посланик Ерик Льобедел, а лекцията му е била част от 28-та сесия "Сигурност и правосъдие" на Националния институт за висши изследвания в областта на сигурността и правосъдието към министър-председателя на Франция.

 

Пред участниците главният прокурор е говорил за практиката на България в борбата с тероризма, като е посочил делото за атентата в Сарафово и приемането на Закона за противодействие на терорирзма.

 

"Съдебният процес за нас има важно значение - той показва, че България преследва тероризма и че извършителите на такъв акт няма да останат ненаказани", е заявил Цацаров по случая с делото "Сарафово". Особен интерес е бил проявен към делата за радикален ислям в Пазарджик, подчертават от прокуратурата.

 

Участниците се интересували още от степента от заплахи от радикален ислям и забраната за носенето на бурки, от установените и екстрадирани или предадени на съд "чуждестранни бойци", чиято цел е да се включат в редиците на Ислямска държава, от съдебния контрол над прилагането на специални разузнавателни средства при случаи на терористични заплахи. Поставени били и въпроси за условията в българските затвори и начина на изтърпяване на наказанието "доживотен затвор".

 

Във връзка с въпрос за съдебната реформа и как тя ще се отрази на прокуратурата, Цацаров е казал, че една от основните насоки е децентрализация на институцията и прекрояване на съществуващата съдебна карта по отношение на броя на прокуратурите в страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 14880 |11.05.2017 Медиите на Пеевски с доноси срещу Лозан Панов . 3| 3922 |09.05.2017 България куца при корупцията, демокрацията и свободата на медиите . 4| 3770 |05.05.2017 Цачева: Не е ставало дума за мое участие във ВСС . 5| 4499 |11.04.2017 Лукарски раздал над 1,5 млн. лв на медии като министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads