Реклама / Ads
9| 6835 |27.10.2021 НОВИНИ

Слави Василев: Подкрепям Кирил Петков напълно. КС прави консервативен прочит на закона

.
Слави Василев
В американското конституционно право съществуват два типа тълкуване на Конституцията. Първият е ”литерализъм”, тоест законът се чете без обширни, тълкуващи понятия. Каквото пише в Конституцията, това. Вторият, наречен ”original intent” - в превод ”първоначално намерение”, означава, че съдията ползва по-обширно тълкуване на текста и гледа да следва духа, тоест смисъла, а не буквата на закона.
 

И двете доктрини са валидни и съставът на Върховния съд - в зависимост от неговото мнозинство - определя дали съдът следва единия или другия тълкувателен подход.


Днешното решение на Конституциония съд на РБ, с което се обявява, че указът на президента за назначаване на Кирил Петков е нищожен, е следствие на консервативен прочит на закона. Съдът е избрал да не ползва по-широкото тълкуване на Конституцията и това е негово право. Но това не променя факата, че духът на Конституцията в цитираната разпоредба цели да предпази изпълнителната власт, тоест държавата, от двойни, играещи за чужда държава, агенти. Кирил Петков, с нотариалния за отказ от канадското си гражданство, доказва, в моите очи, че той недвусмислено избира България пред Канада.


И щом американкият Върховен съд може да си позволи обширно тълкуване на закона, не виждам защо аз, политически анализатор, да не сторя същото.
Позицията ми е пълна подкрепа за Кирил Петков.


Да не говорим, че в действителната, задкулисна българска политика, ние като общество ставаме свидетели, в продължение на 31 години, как една партия без абсолютно никакви скрупули брани интереса на друга, съседна на България държава, географски много по-близка до нас от Канада. Нарочно не споменавам държавата, за да може всеки от Вас да се допита до съвестта си, дали това е така. Сещате се и коя е партията, в която висшият управленски ешалон са агенти на въпросната дърважа, а и не само на нея. И днес, всички политолози, анализатори, коментатори и политици от целия спектър са се загрижили да бранят Конституцията, за да предпазим България от канадските агенти. Днес, всички са стожери на законосъобразността.


Пълна подкрепа за Кирил Петков от мен. В следващите дни ще дам целия си глас в защита на тази позиция.

 

Политологът Слави Василев, Фейсбук

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2846 |25.10.2021 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването на спортен комплекс „Славия“, понижено налягане в ж.к. „Сердика“ и ж.к. „Красна поляна“ 3 . 3| 6188 |19.10.2021 Политологът Слави Василев: Борисов научи хората да протестират . 15| 9569 |16.10.2021 Асен Василев: Който е крал - в затвора, нямам любима песен на Ицо Хазарта . 21| 5214 |15.10.2021 Слави Трифонов: Кирил Петков говори неистини, не е водил разговори с ИТН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads