Реклама / Ads
1| 4532 |07.11.2019 НОВИНИ

След инцидента с починал матрос барокамерата на Военноморска болница бе запечатана

.
Съвременните барокамери се използват за лечение на редица заболявания Източник: БГНЕС
Военноокръжната прокуратура в Сливен започна разследване за причините за инцидента с матрос Спас Пенчев, който вчера почина в барокамера във Варненската военноморска болница по време симулация на водолазно спускане.
 

Веднага след инцидента барокамерата е посетена от оперативно разследваща група и военен прокурор, предаде БНТ. Разпитани са другите трима матроси, които са били в барокамерата по време на учението, лекарят-началник на отделението по хипербарна и морска медицина и операторът на барокамерата.

 

Това е единствената барокамера у нас, която е сертифицирана за тренировки на водолази от военния флот. Заради разследването барокамерата е запечатана. Основните версии на проверяващите са техническа неизправност на барокамерата, заболявания на матроса, които не позволяват участието му в такова учение и нарушения, допуснати от екипа преди и по време на изследването.

 

Общо четирима души са били в барокамерата по време на инцидента с починалия военнослужещ Спас Пенчев, съобщи късно тази вечер Министерство на отбраната

 

Първият наш лекар, въвел използването на барокамерата за лечение на различни болести полк. о. з. д-р Петър Ганчев обясни: „Ако имаше нарушение на режима и другите военнослужещи щяха да имат поне някакви оплаквания. Тоест, изключвам декомпресионната болест като причина за смъртта. Баротравма също е възможна причина, но той щеше да има някакви оплаквания. Възможна причина са тежки ритъмни нарушения, които да доведат до сърдечен стоп и до смърт”.

 

Според д-р Ганчев, годишните прегледи, през които преминават професионалните военнослужещи, са подробни и няма как сериозно заболяване на матрос Пенев да е останало незабелязано.

 

Лечението в барокамера се използва при редица заболявания. Единственото абсолютно противопоказание е наличието на пневмоторакс. Някои от другите състояния, при които е нужна консултация с лекар преди провеждането на лечение, са тежки белодробни заболявания, наличие на злокачествени образувания и бременност.

 

Предстои комплексна техническа експертиза около състоянието на барокамерата, разпит на свидетели и проверка на всички медицински документи, свързани с профилактичните прегледи на починалия военнослужещ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5223 |06.11.2019 Джон Бъркоу: Брекзит е най-голямата грешка след Втората световна война . 0| 4206 |06.11.2019 Млад военен моряк е починал в барокамерата на Военноморска болница във Варна . 10| 5531 |06.11.2019 Следизборен подарък: Дани Каназирева става областен управител на Пловдив . 1| 4054 |06.11.2019 Депутатите решиха как ще изберат наследник на Пламен Георгиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads