Реклама / Ads
1| 4320 |24.02.2021 НОВИНИ

След Кошлуков, и Горанов се извини за антисемитския цитат

.
След като генералният директор на БНТ Емил Кошлуков се извини за гафа с антисемитския цитат в снощното издание на ”Последният печели”, последва извинение и от екипа на предаването и от водещия Орлин Горанов.
 

Специално извинение бе адресирано и до София Коен, Председател на ЦИДС при Религиозна общност на евреите в България, ОЕБ „Шалом“, с Посолство на Държавата Израел. Съвет за електронни медии и Българска национална телевизия.

 

„Уважаема Госпожо и Господине,

 

Чрез Вас се обръщаме към членовете на еврейската общност в България и с особено внимание към членовете ви, оцелели от Холокоста, които са се почувствали засегнати от част от излъчения на 23 февруари 2021 година епизод на предаването „Последният печели“.

 

Телевизионното предаване „Последният печели“ започна своето излъчване в ефира на БНТ през септември 2020 година. Оттогава досега са излъчени над 110 епизода, като за това време предаването натрупа своя вярна телевизионна аудитория, доказана и от резултатите на пийпълметричните изследвания. Предаването е реализирано стриктно спазвайки всички правила на телевизионната и човешката етика, съблюдавайки принципите на пълно отсъствие на език на омразата, и накърняване на човешките права. Част от успеха на предаването се дължи на богатата допълнителна информация, която участниците и зрителите получават след задаването на въпросите. В тази информация се огласяват широко известни, малко известни или почти неизвестни факти, истории, цитати, без по какъвто и да било начин екипът на предаването да взима отношение, да добавя коментари, мнение или да се опитва да пренаписва историята.

 

Точно такъв е случаят с излъчения на 23 февруари 2021 година епизод и въпроса, свързан с  шахматиста Боби Фишер. В допълнителната информация е използван цитат от интервю с шахматиста пред унгарско радио. Този цитат е използван в подкрепа на въпроса, свързан със световноизвестния факт, че въпреки своите еврейски корени, Фишер открито говори против своя етнос. Въпросното интервю с Фишер е цитирано от множество международни агенции и средства за масово осведомяване. Водещият на „Последният печели“ Орлин Горанов изрично упоменава, че цитира думите на шахматиста и в нито един момент не си позволява собствен коментар или трактовка, спазвайки напълно правилата за реализация на предаването. Независимо от това екипът на „Последният печели“ осъзнава направената грешка и неудачния начин, по който е поднесен цитатът. У зрителите остава заблудата, че водещият Орлин Горанов се асоциира с цитата. Липсва точен завършек на темата и категорично и ясно отделяне на цитата от разговорите в студиото.

 

Ето защо екипът на предаването иска да поднесе своите извинения на всички, които са се почувствали засегнати от цитираните думи на Боби Фишер, изречени преди повече от 20 години.

 

В допълнение, бихме искали да Ви уведомим, че сме санкционирали целия екип поради факта, че е засегната тази тема, а редакторският екип, който е участвал при формулирането на въпроса, веднага е освободен.

 

Бихме искали да Ви уверим, че в нито един момент не сме имали друга цел, освен даването на информация, свързана с въпросите в играта „Последният печели“, както и че смятаме всякакви прояви на антисемитизъм, ксенофобия и насаждане на расова омраза за напълно неприемливи. Разглеждаме въпросния цитат като неприятен исторически факт, без да се опитаме да омаловажаваме по никакъв начин една от най-големите човешки трагедии на 20 век – създаването на „лагерите на смъртта“ и Холокоста.

 

Смятаме, че всеки епизод на „Последният печели“ е доказал, че екипът на предаването се стреми само и единствено към създаването на интерес от страна на зрителите към самоусъвършенстване и натрупване на допълнителни знания, водещи до по-богата обща култура.

 

Още един път искаме да поднесем най-искрените си извинения на цялата еврейска общност и на всички, които са се почувствали засегнати от начина, по който цитатът присъства в предаването. С настоящото отново искаме да потвърдим, че целият екип на предаването таи съпричастност към събитията, свързани с Холокоста, и тази част от човешката история“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 9546 |24.02.2021 Кошлуков спира играта с Орлин Горанов заради антисемитски цитат? . 10| 3276 |24.02.2021 Радев оспори пред КС създаването на прокурор, разследващ обвинител №1 . 3| 3114 |24.02.2021 КЕВР няма да променя цените на тока и парното през последния зимен месец . 3| 3233 |24.02.2021 Депутатите решиха: 25 март е последният работен ден на парламента
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads