Реклама / Ads
3| 4228 |02.11.2023 НОВИНИ

След сигналите за липса на медикаменти: Забраняват износа на инсулин от България

.
Mинистърът на здравеопазването проф. Христо Хинков издаде заповед, с която се забранява износът на инсулинови медикаменти. Заповедта влиза в сила от днес, 2 ноември и ще важи до 31 декември 2023 г., съобщиха от здравното министерство.
 

В заповедта освен инсулини и аналози, със забрана за износ са и други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотиците, предназначени за системна употреба в детска възраст.

 

С оглед на зачестилите сигнали за липса на медикаментите в аптечната мрежа, Министерството на здравеопазването изиска справка от „Информационно обслужване“ АД за предписаните и отпуснати лекарствени продукти с електронна рецепта.

 

Данните са изключително тревожни, като показват чувствително изоставане в броя на отпуснатите лекарствени продукти, спрямо предписаните. За някои от тях изпълнението е 0%, 24% и 42%. Средният процент на изпълнение на електронните предписания е 59%, посочват от министерството. 

 

Основната цел на настоящата заповед е да бъдат обезпечени нуждите на българските пациенти и да бъде преодоляна липсата или недостига на жизненоважни лекарствени продукти. Срокът за действие на забраната, както и конкретните лекарствени продукти са определени при стриктно спазване на принципа за пропорционалност, с цел опазване здравето на населението и при съблюдаване на забраната за произволна дискриминация или покрито ограничение на търговията между държавите-членки на Европейския съюз.

 

В допълнение и във връзка с множеството запитвания, касаещи е-рецепта, ведомството информира, че министър Хинков ще инициира обща среща между Българския лекарски съюз, Български фармацевтичен съюз, както и други заинтересовани организации. Целта на срещата ще бъде в рамките на един конструктивен диалог да се потърсят механизми за преодоляване на различията на страните, засегнати в процеса и търсенето на консенсус в полза на пациента.

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 4594 |02.11.2023 Даниел Смилов: Иван Костов де факто подкрепи Васил Терзиев . 13| 4360 |02.11.2023 Асен Василев: Влизането на България в Шенген автоматично води до икономически ръст . 2| 4198 |02.11.2023 Софийският апелативен съд потвърди ареста на ливанеца, призовавал за джихад . 4| 4264 |02.11.2023 Любомир Каримански: Приходите в държавата изостават с 1 млрд. Бърка се в джобовете ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads