Реклама / Ads
0| 3043 |06.07.2023 НОВИНИ

Следващата седмица става ясно дали и колко дървета ще отсекат край Народния театър заради строеж на офис сграда

.
Следващата седмица става ясно дали и колко дървета ще отсекат край Народния театър заради строеж на офис сграда. Комисията по екология в Столичния общински съвет отложи за последен път с една седмица гласуването, с което трябва да се даде разрешение за унищожаването на 21 от 25-те дървета в градината на емблематичния ресторант "Синият лъв", намиращ се на метри от Народния театър "Иван Вазов.
 

Бившият държавен парцел преди време бе продаден на частна фирма. Още миналата година в. "Сега" писаха, че има намерения 25 здрави дървета да бъдат изсечени, за да се освободи място за офис сграда. Против скандалния строеж на нова бизнес сграда в абсолютния център на София се обявяват единствено общинските съветници от "Демократична България". 


В началото на тази година с гласовете на управляващите в София от ГЕРБ същата комисия подобри предложение от НАГ в парцела да се изсекат всички 25 дървета, за които бе казано, че са на възраст от 15 до 30 г. и са преобладаващо здрави. След това обаче шефът на общинския съвет Георги Георгиев, който се сочи като новия кандидат на ГЕРБ за кмет на столицата, заяви, че е поискал от главния архитект да не разглежда документите за строеж, преди собственикът на имота да представи план, които защитава възможно най-много растения. 


Подобреният ПУП е бил готов още през юни, а от него става ясно, че се предвижда спасяването на едва 4 от всички 25 дървета - липи и явори. Въпреки това  представителите на ГЕРБ дадоха да се разбере, че преработката ги задоволява и че те са готови да я подкрепят. Все пак вотът бе отложен, след като от ДБ поискаха НАГ да покаже, че проектът за новия строеж има одобрението на Националния институт за недвижимото културно наследство към Министерството на културата. Днес и теза документи бяха донесени и от тях се видя, че НИНКН е съгласувал проекта преди повече от 2 години.  


Последното отлагане е заради сигнал от сдружение на архитекти, че по казуса с бъдещия строеж има нови обстоятелства и че те не са станали достояние на членовете на екокомисията. От думите на шефа й Лорита Радева от ГЕРБ обаче стана ясно, че въпросът ще бъде гласуван още на следващото заседание. 


Идеята е в  градината на ресторант "Синия лъв" да се построи офис сграда на шест етажа. Под бъдещото здание ще се изгради и подземен паркинг на 3-етажа. Градината е с площ от 1,55 дка. До 2005 г. теренът е държавен, след което той е продаден от областния управител. В момента земята е притежание на фирма "А-Трейд 3000", която е собственост на бизнесмените Димитър Борисов и Иво Иванов, по-известни като съдружници в сметосъбиращата компания "Титан".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2709 |06.07.2023 Ивайло Мирчев: Ако не продадем оборудването от АЕЦ “Белене” на Украйна, си оставаме с ненужно желязо . 1| 2892 |04.07.2023 Никола Минчев: Тази седмица е важен Законът за защита от домашно насилие . 0| 3384 |03.07.2023 Валежи, гръмотевици, градушки през цялата седмица . 9| 2751 |02.07.2023 Крум Зарков става секретар по правните въпроси на президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads