Реклама / Ads
0| 2824 |16.08.2022 НОВИНИ

Служебният екоминистър: България е заплашена от 8-цифрена санкция в евро заради незакрити депа

.
Росица Карамфилова Източник: стопкадър, bTV
България е заплашена от 8-цифрена санкция в евро заради незакрити депа. Това заяви в ефира на bTV служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.
 

„Ще се направи одит за действията на предишното ръководство на Министерството на околната среда. Добрите практики ще бъдат запазени, а ако има неща, които считам, че трябва да са коригирани – ще го направим. За този кратък период съм наясно, че ще фокусираме върху няколко неща. Едно от тях е наказателни процедури по отношение на неспазване на екологичното законодателство“, обясни тя.

 

Според нея фокусът на процедурите ще е насочен към основно към наказателната процедура за нарушение закриването и рекултивацията на депа за неопасни отпадъци.

 

Наказателната процедура стартира през 2012 година. Предприети са действия, но ЕК обяви, че очаква в най-кратки срокове оставащите 12 депата да бъдат закрити.

 

„Ако не бъдат закрити се очаква еднократна санкция в размер на 8-цифрена сума в евро. При ново неизпълнение ще има санкция с всеки ден неизпълнение“, подчерта министърът.

 

„Очаква се решение на Върховния административен съд за ТЕЦ „Брикел“. Присъствах на проверката на тогавашния министър Сандов. Основният проблем беше изпускането на неорганизирани емисии. Казано простичко – пуши отвсякъде“, коментира още министърът.

 

„Трябва да се засили контролът. Към момента ТЕЦ „Брикел“ не работи. Предполагам, че планират ремонт“, добави Росица Карамфилова.

 

„В момента се прави допълнителна оценка за Седемте рилски езера“, уточни още Карамфилова.

 

В натоварените дни там има над 3 хил. души. В момента позитивът е, че са укрепени пътеки със скални материали, които са естествени, като предстои да се поставят и табели.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3648 |16.08.2022 „Демократична България” се регистрира самостоятелно за изборите. Йорданова допусна промени . 0| 3433 |16.08.2022 Фирмата-изпълнител на връзката Гърция-България: Останаха детайли, очакваме на 1 октомври да потече газ . 0| 3813 |15.08.2022 Русия отнема лицензите на България и Полша за ремонт на украински хеликоптери Ми . 0| 16136 |14.08.2022 Служебният кабинет зачертава стратегическия институт на кабинета ”Петков”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads