Реклама / Ads
3| 4988 |09.08.2017 НОВИНИ

Служител на НСО получил условна присъда, след като бил хванат да шофира дрогиран

.
Служител на Националната служба за охрана (НСО) е бил заловен да шофира под влияние на наркотици и след това се е споразумял за условна присъда от 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок, съобщи ”Правен свят”.
 
Споразумението е било одобрено от състав на Софийския военен съд с председател полк. Юлиян Банков. От съдебния акт става ясно, че на 14 февруари след обяд т.г. младши сержантът от НСО шофирал лек автомобил и бил спрян за проверка. Дрегерът отчел, че мъжът е употребил амфетамин и фенобарбитал.

За шофиране след употреба на наркотици, Наказателният кодекс предвижда от 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба. Споразумението по делото било внесено с предложение за налагане на пробация с 8 месеца поправителен труд за осъдения и отнемане на шофьорската книжка за 6 месеца.

В съдебно заседание обаче прокуратурата е поискала промяна, като подчертала, че са налице основанията за налагане на наказание под минимума от една година затвор, което става при изключителни или многобройни смекчаващи вината обстоятелства. Наказанието затвор може да се замени с пробация, когато за престъплението не е предвиден най-нисък праг на срока за лишаване от свобода. В случая обаче той е една година и затова споразумението е било за условна присъда, а не за пробация.

От съдебния акт не става ясно какви са били изключителните или многобройни смекчаващи вината на служителя обстоятелства, но в него пише, че той е бил осъждан. Задължително условие за постъпване на работа в НСО е кандидатите да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, независимо дали са реабилитирани, или освободени от наказателна отговорност, както и да не са обвиняеми или подсъдими.

Отделно от това младши сержантът от НСО имал и многобройни наказания за нарушения на Закона за движение по пътищата. Именно заради това прокуратурата предложила и защитата се съгласила, срокът за отнемане на шофьорската книжка да бъде увеличен на 8 месеца. За сметка на осъдения са и разноските по делото от 637 лева. Определението на съда, с което е одобрено споразумението, е окончателно.

За случая с хванатия да шофира след употреба на наркотици служител не са съобщавали нито от МВР, нито от прокуратурата или от НСО. През годините пък са ставали известни не един и два инцидента с НСО, свързани най-вече с поведението на служителите при движение в кортежи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5950 |25.07.2017 Румен Петков: Служителите на МВР работят в отровена атмосфера . 6| 16228 |25.07.2017 Депутатът от ГЕРБ Живко Суджука уволнявал служители на полицията в Добрич . 4| 5550 |12.07.2017 Съдът отмени глобата на Бат Сали от 3 000 лева, остава само условната му присъда . 0| 5324 |03.07.2017 Земеделското министерство и служителите от Агенцията за борба с градушките се разбраха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads