Реклама / Ads
4| 5055 |04.10.2014 НОВИНИ

Смъртни актове за жертвите от Горни Лом - по най-бързия начин

.
В понеделник кметът на Чупрене Ваньо Костин ще задвижи процедурата по издаване на смъртни актове на 15-те жертви на взрива в завод „Миджур", съобщи колегата му от Монтана Златко Живков. Двамата градоначалници са намерили изход от новата беда, която беше надвиснала над близките на починалите работници - да чакат две години, за да получат пенсии и обезщетения за смъртта на близките си, защото няма останки, по които да бъдат разпознати.
Преди с колегата му от Монтана да намерят разрешението кметът на Чупрене беше категоричен, че няма как да издаде смъртен акт. "Няма как да има смъртни актове без да имаме съобщение за смърт, което се издава от медицинско лице", твърдеше и кметският наместник на село Средогрив Красимир Кирилов, откъдето са три от жертвите.

Решението, което ще използват кметовете, е в Закона за гражданската регистрация. Той позволява в случаи на групова смърт, ако няма трупове и годни за разпознаване останки, градоначалникът на чиято територия е настъпило събитието да състави протокол. В него се описват жертвите, които според местната власт са безспорно установени. Това ще направи кметът на Чупрене още в понеделник. След това ще изпрати протокола на районната прокуратура в Белоградчик. Това ще даде право на държавното обвинение незабавно да поиска от съда в града да обяви жертвите на взрива за покойници и така да задължи местната власт да състави смъртни актове за всяка от тях.

Протоколът отвързва ръцете и на наследниците също да се обърнат към съда. Без него те трябваше да чакат 2 години, за да получат право да поискат от съда да обяви близките им за покойници. През това време сираците и вдовците нямаше да получават пенсия, а наследниците нямаше да получат своето от имуществото на починалите.

Застрахователната компания “Уника” няма да чака властите до издаването на смъртни актове на загиналите в завода в Горни Лом, а ще започне да плаща обезщетения максимално бързо.

“Още в понеделник ще започнем да търсим необходимата информация за наследниците. Надяваме се в следващите 10 работни дни да има достатъчно информация и след това да започне изплащането на обезщетенията в аванс”, казват от компанията. Авансово ще бъдат платени половината от дължимите суми. Когато бъде събрана цялата информация и останалата част. При смърт в резултат на трудова злополука се дължат 84 брутни месечни заплати.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4241 |03.10.2014 Намерен е биологичен материал от жертвите на експлозията . 5| 4454 |03.10.2014 Кметът на Чупрене: Няма останки, няма смъртни актове . 0| 5405 |02.10.2014 Близки на жертвите в Горни Лом видели изгорени ръце и крака . 5| 5272 |02.10.2014 Фирмата собственик на "Миджур" с множество актове и глоби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads