Реклама / Ads
2| 3431 |11.01.2022 НОВИНИ

Сметната палата влиза в ББР и ТЕЦ ”Марица Изток 2”

.
Цветан Цветков Източник: БГНЕС
През настоящата година Сметната палата планира да извърши 335 одита. От тях 285 са финансови одити за годишните финансови отчети на общини и организации. 34 пък са одитите за съответствие при финансовото управление. Одитите за неизпълнение ще са 5, а специфичните одити - 11.
 

Сред предвидените одити са на търговски дружества и държавния предприятия, чиято дейност е обект на голям обществен интерес. Ето част от тях. Първото е "Столичен автотранспорт" ЕАД, който отчита загуба от над 33 млн. лв..Следващо в списъка на Сметната палата е Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". То управлява значителен обем публична държавна собственост, а отчита огромни финансови загуби. На трето място се нарежда Българска банка за развитие". Големите предприятия са обект на съществено кредитиране от ББР с близо една втора от кредитния й портфейл. Възнагражденията на членовете на Управителния съвет на ББР надхвърлят тези в БНБ.


Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Св. Екатерина" ЕАД е единствена у нас с лиценз за сърдечни трансплантации. Приоритетна е за одит, предвид и факта, че в България от всеки трима души двама умират от сърдечно-съдови заболявания. ТЕЦ "Марица Изток 2" ЕАД пък бележи огромни загуби в размер на над 1,1 млрд. лева. Цените на продажба на електроенергията предизвикват обществен интерес. Ще бъде извършен и одит на дейността на министъра на регионалното развитие и благоустройство по упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.


Изборът на одитните задачи от Сметната палата е насочен към подобряването на управлението на публичните средства и дейности. Ще се следят няколко основни критерии като сигнали от трети страни, евентуални негативни последици и информация за несъответствия.


В програмата си за 2022 г. Сметната палата предвижда 4 мащабни одита за изпълнението. Това са:

Осигуряване на непрекъснатост и качество на обучението в системата на предучилищното и училищно образование в условията на COVID-19;
Европейски средства за научни изследвания, иновации и дигитализация;
Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве 2021-2030 г.;
Приоритетна ос 1 на Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020".


Задължителни одитни задачи по Закона за Сметната палата, Закона за политическите партии и Изборния кодекс са:

- отчета за изпълнението на държавния бюджет на Република България;

- бюджетните разходи на Българската народна банка и тяхното управление;

- отчета за изпълнението на бюджета на държавното обществено осигуряване;

- отчета за изпълнението на бюджета на НЗОК;

- финансовата дейност и управлението на предоставеното имущество на политическите партии;

- на предизборните кампании за парламентарните избори на 11 юли и на 14

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 3517 |09.01.2022 Проф. Георги Попов: Навлизаме в петата вълна на коронавируса без да сме завършили четвъртата . 24| 3997 |07.01.2022 Окончателно: Депутатите ще влизат в НС със ”зелен сертификат” . 2| 3496 |05.01.2022 Затягат мерките за влизане у нас от петък . 1| 3082 |04.01.2022 EС: Влиза в сила забрана на някои от химикалите, съдържащи се в мастилата за татуировки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads