Реклама / Ads
6| 3926 |04.09.2023 НОВИНИ

Смяната на украинския министър на отбраната е вътрешен и външен знак, смята Йордан Божилов

.
Източник: стопкадър, bTV
В изказването на Зеленски нямаше някакви мотиви защо се сменя министърът на отбраната в такъв критичен момент, в който украинската контраофанзива напредва. Една от версиите, които се появиха, са корупционните скандали, тъй като борбата в корупцията е свързана с бъдещето на Украйна, с кандидатурата на страната за членство в Европейския съюз. Това каза в предаването ”Лице в лице” по БТВ бившият зам.-министър на отбраната Йордан Божилов.
 

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че украинският президент Володомир Зеленски сменя министъра на отбраната - мястото на Олексий Резников ще заеме Рустем Умеров. 41-годишният Умеров, който е предприемач и инвеститор, е с кримско-татарски произход и от години се застъпва за освобождаването на анексирания от Русия през 2014 г. полуостров Крим. 

 

Новият министър се слави с това, че има много добри връзки с Турция, добави Божилов, като поясни, че Анкара подкрепя кримските татари в Крим, а мюсюлманското малцинство днес отново живее на анексирания от Москва украински полуостров и е нещо като противотежест на руското влияние.

 

Не смятам, че тази смяна ще се отрази на бойните на действия, тъй като ситуацията там зависи от армията и от външната помощ. Това е по-скоро вътрешен знак, че се търси друга форма на взаимодействие между военното министерство както с армията, така и с обществото. Но също така това е и външен знак, посочи бившият зам.-министър на отбраната.

 

Виждаме, че руската държава зададе в началото на войната цели да бъде завладяна Украйна и да бъде сменено ръководството на страната. Впоследствие тези цели бяха променени. Целите на Украйна като че ли изглеждат по-ясни, те бяха формулирани миналата година в 10 точки. Има по-голяма яснота от Украйна за това какво означава мир. Един мир трябва да почива на ясни критерии, в противен случай няма да има истински мир, подчерта Йордан Божилов.

 

Според него въпросите за мира и войната ще се решат основно от Украйна и Русия.

По думите му днешната среща между руския президент Владимир Путин и турския държавен глава Реджеп Ердоган в София по-скоро има за цел да се реши въпросът с износа на зърно, отколкото да се намери решение за мирни преговори между Русия и Украйна.

 

Естествено въпросът за войната ще бъде поставен. Турция иска да играе ролята на посредник. Добре е да има такива опити, каза още Божилов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3811 |04.09.2023 Министър Гвоздейков: Цената на горивата няма нищо общо с „Росенец”. Спекулациите са нестойностни . 14| 4096 |04.09.2023 Татарин от Крим е новия военен министър на Украйна . 25| 7536 |04.09.2023 Руски пилот, предадал се на Украйна с вертолета си Mи-8: Войната е геноцид за украинския и руския народ . 7| 3903 |04.09.2023 Зеленски уволни министъра на отбраната Олексий Резников

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads