Реклама / Ads
15| 4648 |03.07.2008 НОВИНИ

София се паникьоса, американци се оплакват, министри успокояват

.
Най-големият проблем се създал заради забавянето на информацията, което министърът на отбраната Н. Цонев отчете като слабост, но поясни, че институциите трябвало да разберат за какво точно става въпрос.
 

 

Семейства с малки деца започнаха да напускат София заради опасения от замърсяването на въздуха, причинено от експлозията в склада за боеприпаси в Челопечене. Притеснени родители отказаха да се доверят на информацията, че въздухът не е замърсен и е безопасен за здравословното състояние на децата им. Мнозина решиха, че няма да отидат на работа. Част от частните детски градини пък започнаха да връщат децата по домовете им.

Стотици граждани от различни страни пък чакат на поляните пред терминал 2 на летище София, съобщи Агенция “Фокус”. Районът на терминала е отцепен с ленти и се охранява от полиция. Американци се оплакаха, че е не е създадена никаква организация за извозването и транспортирането на хората до удобно за тях място, където да изчакат до 14.30 часа – времето, до което е затворено летището. Полиция спира пристигащите автомобили към терминал 2 на летище София още на отбивката и не ги допуска да достигнат до терминала. Много граждани вървят пеша, като някои са на терминал 2 от 6 часа сутринта. По уредбата било съобщено единствено, че летището ще бъде евакуирано и затворено до 14.30 часа. На летището има осигурена линейка, раздават и вода за нуждаещите се. Сред чакащите има много деца. 

министър Цонев
 снимки Вяра Йовева

Всички опасности са преминали, като най-голямата е била при склада с 20 тона тротил, които е могло да се взривят, но се е разминала, обяви министърът на отбраната Николай Цонев. Той успокои, че няма опасност за обгазяване, тъй като всички класически боеприпаси, които се съхраняват в поделението отделят въглероден и азотен окис, които не са опасни. Най-големият проблем се създал заради забавянето на информацията с около 40 мин, което министърът отчете като слабост, но поясни, че институциите трябвало да разберат за какво точно става въпрос. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4658 |03.07.2008 Взривът предизвика гъба над София. Снимките - ТУК . 4| 4814 |03.07.2008 Софиянци да си затворят прозорците, призоваха от ГЗ . 29| 5187 |03.07.2008 Експлозии изтръгнаха София от съня . 16| 5603 |02.07.2008 Кондолиза Райс по спешност в София заради престъпността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads