Реклама / Ads
2| 5172 |13.11.2007 НОВИНИ

Софийският боклук - вонящ европроблем

.
Очертава се тежка криза с битовите отпадъци. В момента площадката в Горни Богров се оказва най-възможният вариант за временно съхранение на отпадъците. Пловдив може да откаже да приема балиран боклук от София.
 

Съветът по европейски въпроси обсъжда на днешното си заседание действията, произтичащи от предупредителното писмо на Европейската комисия за неспазени изисквания по оползотворяването на отпадъците и съвсем конкретно за проблема с отпадъците на София.

В момента площадката в Горни Богров се оказва най-възможният вариант за временно съхранение на отпадъците, след изчерпването на останалите 5 хиляди тона от квотата на Цалапица и Карлово. Другият възможен вариант за временно съхранение на боклука е на сега съществуващите три площадки на територията на София. И Суходол е  вариант, но за него трябва да се премине по определени процедури в  регионалната инспекция. Министерството на околната среда и водите като компетентно ведомство, включително и правителството, се е ангажирало в София да не се допусне сериозна тежка криза с битовите отпадъци, беше оповестил заместник-министърът на околната среда и водите Чардар Георгиев.

img_7236.jpg
снимки Вяра Йовева

Frognews.bg напомня, че в понеделник столичният зам.-кмет по екологията Мария Бояджийска, изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков и заместник-министърът по околна среда Чавдар Георгиев проведоха поредна среща за намиране на варианти за разрешаване на кризата с боклука на столицата. Бояджийска, че цялата площадка на Горни Богров е около 100 декара. Била изградена първа клетка върху 20 декара, а капацитетът като цяло бил 400 хиляди тона. Столичната община пращала и нееднократно писма до Своге относно тамошното предложение за ползване на терен в село Владо Тричков, но отговор нямало.

Очаква се днес да станат ясни резултатите от експертната проверка за сметището край пловдивското село Цалапица. Пловдив може да откаже да приема допълнително количество балиран боклук от София, ако се окаже, че там няма достатъчно място според кмета на града Славчо Атанасов. Според резултатите от доклада на експертите, който се очаква още днес, той ще прецени как да защити в най-голяма степен интересите на пловдивчани. "Ако не реагираме правилно и навреме, можем да се окажем в ситуация по-тежка от софийската", категоричен беше новият кмет. По предварителни данни сметището в Цалапица има свободен обем около 800 000 тона. Само отпадъците на Пловдив ще го запълнят за 3-4 години, а на него боклук изхвърлят още пет общини.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4843 |08.11.2007 Софийският районен съд даде ход на дело срещу премиера Сергей Станишев . 0| 5500 |06.03.2007 Двеста бали софийски боклук акостираха в Цалапица, оттам плашат с барикади . 0| 5481 |18.03.2007 Нова стратегия за управление на боклука . 0| 4747 |22.03.2007 Стратегията за боклука на София нищят в СОС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads