Реклама / Ads
2| 4502 |03.11.2020 НОВИНИ

Социолог: Единственият начин, по който страната ни досега се е справяла с епидемии, е като затваря средното образование

.
Източник: БГНЕС
Не искаме да затваряме икономиката. Не искаме да затваряме и училищата. Трябва да изберем нещо да затворим най-накрая. Министерството на здравеопазването да вземе решенията. МОН няма такава експертиза.
 

Това заяви пред Българското национално радио социологът Георги Стоилчев от групата “Родители за безопасно образование”.

 

Паралелно с неговото изказване обаче част от родителите протестират срещу онлайн обучението. Неформални организации изпратиха отворено писмо в подкрепа на присъственото обучение до министър-председателя и до министрите на здравеопазването и образованието, в което изразяват категорично несъгласие с новите противоепидемични мерки, които въведе Министерството на здравеопазването.

 

Въпреки скока на заразени присъственото обучение в клас остана за по-малките ученици. Това идва на фона на стотици случаи на заразени преподаватели и деца, както и регистрирани смъртни случаи на учители.

 

Решението обаче не зависи от образователното министерство.

 

“Вижте съпротивата каква е в образованието. Представяте ли си каква е съпротивата в икономиката или в туризма, там, където секторите носят данъци в бюджета. Предполагам, че по-половинчати мерки се появяват в резултат на натиск”, коментира Стоилчев.

 

“Единственото възможно е да бъде затворена цялата система на средното образование – от 1 до 12 клас, при всички положения. Единственият начин, по който страната ни досега се е справяла с епидемии, е като затваря средното образование, за около 2-3 седмици грипът отминава. Това е различна инфекция, но принципът на предаване е същият. Трябва да прекъснем веригата, а винаги сме го правили по този начин досега”, допълни още социологът.

 

Той заяви категорично, че ако училищата не бъдат затворени, цялата икономика ще трябва да затвори.

 

“За мен съпротивата е по-скоро жестока, не голяма. Но епидемията сама ще ни принуди да стигнем до тези изводи. Колкото по-скоро стигнем до тях, толкова по-малко време след това ще ни се налага да стоим затворени или да държим училищата затворени. Това е изборът, който трябва да направим – дали сега за по-кратко или след 2-3 седмици, когато ще трябва два месеца да ги държим затворени, декември и януари, за да можем да спрем неумолимия ход на тази епидемия”, посочи Стоилчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 8955 |03.11.2020 Първан Симеонов: Радев остана единственият авторитет, който е на плюс . 5| 5789 |21.10.2020 Експерти: Единственият интерес, който не защитаваме в енергетиката е българският . 9| 4321 |20.10.2020 Социолог: 50% от българите не искат връщане на мерките срещу COVID-19 . 24| 7030 |23.09.2020 Социолог: Ще бъде изтълкувано като предателство ако Борисов и Радев седнат на една маса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads