Реклама / Ads
11| 5089 |11.12.2020 НОВИНИ

Социологът Евелина Славкова: Икономическите страхове на българина са по-големи от здравните

.
Евелина Славкова
Икономическите страхове на българина са в някаква степен по-големи от здравните, защото някои хора не са се разболели, други са го изкарали леко, но икономическите притеснения са изключително сериозни. В контекста на предстоящите избори няма как това да не окаже по един или друг начин влияние върху изборните резултати. Това заяви социологът Евелина Славкова.
 

"Следващата седмица ще публикуваме проучването ни от декември. Данните са от ноември от редовните проучвания на "Тренд". Как хората реагират на частичния локдаун? Хората свикнаха с маските и декларират, че се пазят повече, но в същото време не са много склонни да се вземат тези мерки. Ще видим сега какво ще покаже декемврийското проучване и дали ще има промени...",  допълни тя пред БНР.

 

"В декемврийското проучване ще видим и каква е оценката по отношение на управлението на здравната криза. При първата вълна (първия локдаун) видяхме нещо безпрецедентно в социологическите проучвания (нашите и на колегите). За първи път българските институции, българското правителство имат много по-висок рейтинг от европейските, на които традиционно българското общество има по-голямо доверие. И същевременно мерките и затварянето се приемаха много по-положително, отколкото на Запад. При първото затваряне не се случи това, което се се случи на Запад, и съответно предизвика недоверие дори в съществуването на вируса. Друго наше проучване извежда, че около 17% от българското общество смята, че коронавирусът изобщо не съществува.", обясни социологът.

 

Евелина Славкова обобщи, че въпреки кризата няма особена промяна от ситуацията след започването на протестите и подреждането в електорално отношение. "Коронакризата не е променила дотолкова ситуацията, че да размести сериозно електоралните пластове засега. По-скоро протестът промени нещата. "

 

По отношение на разнопосочните послания тя посочи:  "Проучването, свързано с конспирациите, ясно показва високи нива на конспиративни теории, които в голяма степен се подхранват от различните мнения на експерти, които чуваме в публичното пространство – някои от тях омаловажават коронавируса, казват, че това не е някаква сериозна болест, други – поставят много сериозен акцент и казват, че това е нещо ужасяващо и има последици. Тези различни мнения, объркването от страна на политици и тяхната невъзможност да преценят какво ще се случи, наистина обърква обществото. В тези моменти хората търсят най-лесните обяснения за много сложни процеси – това най-често са конспиративни теории."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7773 |07.08.2020 Социологът Цв. Томов за падане на блокадите: Властта гаси огън с бензин . 6| 4995 |02.03.2020 Социологът Б. Димитрова: Българските институции реагират адекватно само при кризи . 3| 4397 |17.12.2019 Евелина Славкова: Въвеждането на тол системата няма алтернатива . 10| 6108 |30.11.2019 Евелина Славкова: Необходими са още рокади в правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads