Реклама / Ads
7| 4664 |13.11.2019 НОВИНИ

Алекс Йънгър, шеф на МИ-6: Светът живее в най-опасното време след Студената война

.
Алекс Йънгър, директор на британското външно разузнаване МИ-6 Източник: youtube
Светът живее в несигурност и в най-опасното време, откакто приключи Студената война, заяви шефът на британското външно разузнаване (МИ-6) Алекс Йънгър.
 

В безпрецедентно интервю, дадено за първи път от действащ директор на МИ-6, той засяга широк кръг от проблеми: растящото напрежение между Запада, Китай и Русия, задълбочаващата се криза с Иран в Персийския залив и продължаващата заплаха от „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“.

 

„Мисля, че в световен мащаб се води много опасна политика на ръба на войната“, казва Алекс Йънгър.

 

Според него МИ-6 има да играе важна роля за гарантиране, че няма да се правят грешни преценки и правилно трябва да се разбират мотивите на хората, които публично представят крайни твърдолинейни позиции, но всъщност са мотивирани от цяла съвкупност от други, много по-сложни въпроси в чисто личен план, предаде БНР.


Преди около година в лекция в шотландски университет Алекс Йънгър предупреди Русия, че Великобритания не бива да бъде подценявана в решимостта си да изобличава злонамереното поведение на други държави.

 

Алекс Йънгър е начело на МИ-6 по времето на трима премиери: Дейвид Камерън, Тереза Мей и Борис Джонсън. Не са известни много неща от кариерата му, но от официално изнесените биографични данни става ясно, че е бил на служба в Европа и Близкия изток и е оглавявал външното разузнаване в Афганистан.

 

Говорейки открито за годините си като млад разузнавач, Йънгър признава, че е получил „потупване по рамото“ при приемането му в тайните служби, което е било изненада, защото явно хората наоколо са виждали в него нещо повече, отколкото той е смятал, че представлява.

 

Допълва, че се е присъединил към служебната йерархия в края на Студената война през 1991 г. и познава добре този период на преход, така че лесно може да прави сравнения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4113 |12.11.2019 Александър Андреев: Думата за касиране на изборите ще има Административният съд . 7| 8736 |10.11.2019 Проф. Александър Маринов: ГЕРБ и Бойко Борисов са в началото на края си . 0| 4661 |08.11.2019 Александрийската патриаршия призна автокефалната Украинска Православна църква . 1| 4021 |07.11.2019 Лекарите от „Александровска“ ще протестират, не вярват на министър Ананиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads