Реклама / Ads
1| 4378 |27.10.2017 НОВИНИ

Спецмагистратите са галеното дете на депутатите-работят година, получават заплата за 18 месеца

.
Спецмагистратите ще получават допълнително възнаграждение, въпреки критиките срещу това решение, включително и от Висшия съдебен съвет.
 
Депутатите  от ГЕРБ и ДПС приеха промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) на второ четене. За промените гласуваха 78 депутати, против бяха 21 и 9 се въздържаха. Парламентът реши, че съдебните служители в Апелативния специализиран наказателен съд, в Апециализирания наказателен съд, в Апелативната специализирана прокуратура, в Специализираната прокуратура и следствения отдел на Специализираната прокуратура да получават допълнително възнаграждение в размер, определен по утвърдени от съответната колегия на Висшия съдебен съвет правила за индивидуална оценка на резултатите от дейността. Възнаграждението обаче няма да бъде повече от 6 основни месечни възнаграждения годишно, съобщава БГНЕС.

По време на дебатите Хамид Хамид от ДПС посочи, че Движението ще подкрепи това предложение и смята, че то е правилно. "В медиите се твърдеше, че едва ли не на калпак се раздават по 6 заплати допълнително и се противопоставят съдиите. Това не отговаря на истината, защото не се дават 6, а не повече от 6 заплати и не се дават на калпак, а се дават по индивидуална оценка на ВСС", заяви Хамид.

Според него няма друг по-ефективен стимул освен допълнителни възнаграждения, няма и друга по-ефективна антикорупционна мярка като допълнително стимулиране на тези съдии.

Странната логика на съавтора на Пеевски по законодателство вероятно ще накара много от работещите в съдебната система и службите да поискат подобен бонус, иначе изглежда, че им се разрешава да са корумпирани.

Решението на парламента бламира всички критични мнения за допълнителните бонуси на спецмагистратите, които бяха изразени в последните седмици. Пленумът на Висшия съдебен съвет се обяви единодушно в четвъртък срещу допълнителното възнаграждение. Бонусите бяха отхвърлени и от Съвета по съдебна реформа към министъра на правосъдието, както и от Съюза на съдиите в България и от Съюза на съдебните заседатели.

Сега единствено президентът Радев може да направи нещо, като наложи вето и върне закона. Но при толкова любов от страна на депутатите към спецмагистратите, това едва ли ще промени решението им.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4157 |21.10.2017 Дете в болница от дима на факлите на стадиона, 39 души са арестувани . 1| 4073 |20.10.2017 Детските надбавки за едно дете се вдигат само с 3 лв. от догодина . 4| 4545 |13.10.2017 Парламентът угоднически гласува по-високо заплащане на спецмагистратите . 0| 4317 |06.10.2017 ”Прозрачност без граници”: Свидетели сме на безотговорно политическо боричкане

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads