Реклама / Ads
8| 16873 |15.05.2014 НОВИНИ

Спират завода за производство на мед в Пирдоп–„Аурубис България”?

.
Синдикалните организации към КНСБ и КТ "Подкрепа" са изпратили уведомително писмо за проблема до всички отговорни институции.
 

Заради забавяне на екологична оценка от страна на МОСВ е възможно спиране на завода за производство на мед в гр. Пирдоп – „Аурубис България” АД,  каза за „Фокус” Васил Яначков, председател на синдикат „Металици” към КНСБ.

„Става дума за забавяне на една процедура по даване на разрешение за инвестиционна дейност, свързана с екологичен обект на завода, което е изключително важно за дейността му. Това, което заводът е трябвало да направи, е направил с проекти, с разчети, с внесени документи изцяло, с експертни оценки, с всички необходими неща. Но по необясними причини се забавя разглеждането и разрешаването на проблема, вече извън законно установения срок повече от два месеца, което застрашава възможността да се реализира тази инвестиция , а това пък поставя завода в невъзможност да си изпълнява задълженията”, обясни Яначков.
„Това е свързано с технологичен отпадък, който ако не се съхранява така както са изискванията – заводът трябва да преустанови дейността”, заяви той. По думите му това е един завод, който е така да се каже завод – мечта, което е много рядко срещано в България и би следвало държавата на такива заводи да не им създава пречки, а каквото е възможно да направи, така че те да работят. „Като данъкоплатец, като завод, който инвестира и в екология, условия на труд – това е един върхов завод не само за България и за Европа. Осемстотин души работят в завода, а 1500 души са заети в дейности, свързани със завода – логистика, ремонтни организации”, посочи Яначков.

„Ние информираме всички синдикални организации – на КНСБ и на КТ „Подкрепа”, съответно Световната федерация на индустриалните работници, защото в условията на прокламирана реиндустриализация, затормозяването работата на един такъв завод е в пълен контраст с обявената българска и европейска политика за възраждане на индустрията”, каза още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5040 |13.05.2014 Спират ограниченията срещу гурбетчиите ни на Острова . 18| 5841 |07.05.2014 К. Добрев към ГЕРБ: Петима спирате Закона за МВР . 0| 5645 |05.05.2014 Йотова: Да избираме пред строеж на нов МОЛ и производство на български плодове и зеленчуци . 0| 13484 |30.04.2014 Илияна Йотова: Неприемливо е 25 г. държавата да се издържа от търговия, без производство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads