Реклама / Ads
0| 4640 |18.02.2008 НОВИНИ

Списанията и телевизията изместиха книгите от ежедневието ни

.
Българите купуват по-често списания, отколкото книги; те предпочитат да се информират повече от телевизия, радио и интернет, отколкото от хартиени носители. Това показва представително проучване на издателство „Рийдърс Дайджест".
 

Изследването е проведено в края на 2007 г. и в него са взели участие 1000 души на възраст над 15 години.

Анкетираните определят за тематично най-интересни книгите, посветени на здравословния начин на живот (24%), на история (23%), на енциклопедии (23%) и книги с разнообразни кулинарни рецепти (22%). Най-малък е интересът към литературата с религиозна тематика (около 6%).

По-възрастните хора се интересуват от информация за поддържане на добро здраве, докато младежите насочват вниманието си най-вече към компютърна литература.

Проучването показва още, че най-активните читатели в страната са на възраст от 30 до 49 години, докато по-младите и най-възрастните предпочитат друг тип забавления.

spisanij.jpgОказва се също, че жените (48%) купуват книги по-често от мъжете (40%). Хората, живеещи в средни по големина градове (50-100 хил. души), се интересуват от повече сфери, имат по-разностранни интереси и купуват книги по-често, отколкото живеещите в градове с население над 100 000 души.

Изследването разкрива още, че четенето на списания и гледането на телевизия са предпочитан начин за запълване на свободното време. Най-активни в покупката на списания са по-младите хора (предимно момичетата), както и читателите на средна възраст, а над 60% от респондентите над 50 г. са заявили, че изобщо не купуват списания. Сред предпочитаните издания на жените са предназначените за тях списания, следвани от изданията за здравословен живот и кулинария, докато мъжете определят като интересни отнасящите се за автомобилите и технологиите.

Хората с по-ниски доходи се интересуват от списания с рецепти и здравословен живот, докато по-заможните предпочитат теми като автомобили, пътувания, музика и филми.

Близо 80% от населението отделя за телевизия поне 2-3 часа дневно, като хората над 60 години са най-активните зрители, сочат резултатите от анкетата. Радиото обаче не се радва на такава популярност сред участниците в проучването. Едва 25% от тях казват, че слушат радио поне 2 часа на ден, като хората на средна възраст са най-лоялната аудитория.

Повече от половината запитани твърдят, че изобщо не използват интернет. Едва 9% от анкетираните прекарват в мрежата над 4 часа дневно, като използват предимствата й основно за имейл кореспонденция. Интернет потребителите все още пазаруват рядко онлайн и основните стоки, които поръчват, са техника и книги.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5250 |18.02.2008 Нямало достатъчно руски нефт за тръбата . 2| 4997 |18.02.2008 В Прищина ликуват; в Белград чупят витрини; в Брюксел заседават . 5| 4923 |17.02.2008 Косово-независимо; България ще се куми по позицията си . 4| 4837 |17.02.2008 "Няма да ви признаем!", гневят се сърби на косовари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads