Реклама / Ads
2| 5475 |28.02.2008 НОВИНИ

Спорът между гърци и македонци - кой е по-античен - не стихва

.
Организирани протести за името на Македония текат в Скопие. То утвърждавало "македонската идентичност", която впрочем е спорна точно колкото и т. нар. "македонски език".
 

В Скопие снощи се състоя организиран протест срещу предложенията за промяна на официалното име на републиката. Над пет хиляди души се събраха на митинг  и изразиха несъгласие с промяната на официалното име на Македония, за което отдавна се води спор със съседна Гърция. Досега официалното название на републиката на официални форуми беше БЮРМ, т.е.  Former Yugoslav Republic of Macedonia (Бивша югославска република Македония). Участниците в протеста и този път замерваха сградата на гръцката дипломатическа мисия с камъни и бутилки. Митингуващите развяваха националния флаг със звездата на Вергина, което също дразни Гърция, и плакати с надписи на английски: "Нашето име не се продава", "Нашето име е Македония", "НАТО? Не, благодаря", "ЕС? Не, благодаря".

Спорът в крайна сметка опира до това Гърция или Македония е автентичен наследник на древната световна империя на Александър Велики. Колкото и смехотворни да изглеждат опитите на съвременните македонци да се изкарат "антични", съседски писатели и учени основават кариерите си върху тезите за това, че етническите македонци са просъществували от Античността през Средновековието до наши дни, "въпреки опитите на гръцката и българската пропаганда да ги асимилира". Показателен е фактът, че един от радетелите на тази теза носи многозначителното име Александър Донски.

Впрочем на Балканите почти всички държави вече започнаха да придърпват "горкия" Александър Македонски. Наскоро и лидерът на опозиционната албанска партия в македонския парламент Демократичен съюз за интеграция Али Ахмети оповести, че ако някой трябва да си присвоява Александър Македонски, това не били македонците, а албанците, защото майката на Александър, Олимпия, била от илирийски произход.

През последните десетина дни в Македония тече мащабна кампания срещу предложенията на международния посредник Матю Нимиц за разрешаване на спора с Гърция относно името на Република Македония. Петте алтернативни имена, изброени в предложението на ООН, са: Конституционна Република Македония, Демократична Република Македония, Независима Република Македония, Нова Република Македония, Република Горна Македония. Президентът Бранко Цървенковски и премиерът Никола Груевски бяха категорични, че не възприемат предложения, които противоречат на "македонската идентичност". Тя, впрочем, е твърде спорна, защото е наложена изкуствено през 40-те години на миналия (20-ти) век, когато е измислен и т.нар. "македонски книжовен език". Той пък не е нищо друго, освен писмено-регионална норма на българския. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5637 |27.02.2008 София - посредник между Сърбия и Косово . 2| 5066 |24.02.2008 Ивайло Калфин: Не избираме между Сърбия и Косово . 1| 5750 |20.02.2008 Важно: акредитираме лабораториите у нас по международните стандарти! . 1| 5204 |27.01.2008 Най-много македонци стават българи, но и най-често лъжат с документите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads