Реклама / Ads
2| 5064 |24.02.2008 НОВИНИ

Ивайло Калфин: Не избираме между Сърбия и Косово

.
„Ние не избираме между Белград и Прищина. Такъв избор никога не е стоял пред нас”, заяви пред БНР вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.
 

Според него България се намира в конкретна ситуация, в която има два пътя - или Косово остава една черна дупка на Балканите, с която никой не общува и никой не я мотивира да върви в конструктивна посока, или се опитваме да постигнем сътрудничество, което да гарантира спазването на основните принципи и подготовката на целия регион за членство в ЕС. „Икономическите отношения на България със Сърбия и Косово никога не са спирали", посочи още министърът. Той уточни, че икономическите връзки с Косово са главно свързани с износ на стоки.

„Планът "Ахтисаари" гарантира защита на неалбанските малцинства и въпрос на седмици е приемането на конституция на Косово. Вече има готовност от страна на Прищина за поемане на ангажиментите по плана "Ахтисари" и управлението на страната", каза още Ивайло Калфин. Той е на мнение, че нощта на погромите в Белград изненада с ненаказаността на хулигани да нападат международни мисии. „Очевидно властите в Сърбия не овладяха положението, защото дори по времето на военни конфликти международните мисии се запазват. Сърбия трябва да докаже, че иска европейско бъдеще, но освен политическа вола, трябва да има и съответното поведение и случилото се в Белград не показва това", подчерта българският външен министър.

kalfin_9.jpg
 снимки Вяра Йовева

По отношение на току-що отминалото гласуване по вота на недоверие към кабинета, Калфин коментира: „Всяко правителство е преживяло вот на недоверие, свързан с корупцията. На дебата в НС не беше изнесено нищо ново като информация". Той допълни, че корупцията е сериозна тема, а опозицията е подходила несериозно към нея. „Но ако всички чакаме някой друг да се бори с нея, то няма да я премахнем. Проблемът може да се реши със силен политически и обществен натиск", смята вицепремиерът.

Калфин съобщи още, че България е на четвърто място по усвояване на парите, идващи за страната ни от Евросъюза.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5742 |20.02.2008 Важно: акредитираме лабораториите у нас по международните стандарти! . 3| 6006 |03.02.2008 Сърбия поема към Европа? . 0| 5428 |22.01.2008 Социолози: Ножицата между бедни и богати у нас ще се разтваря още повече . 1| 5012 |19.12.2007 Международните формати за Косово - на изчерпване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads