Реклама / Ads
0| 2943 |04.03.2022 НОВИНИ

„Спрете ядрения маниак!“, зове Върховната Рада в Украйна

.
Руслан Стефанчук
Ръководителят на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук призова Европа и света да помогнат в защитата на небето над Украйна и да спрат „ядрения маниак“.
 

„От името на Върховната Рада на Украйна се обръщам към всички парламенти, правителства, граждани на Европа и света. Русия постави Европа и света на ръба на ядрен Армагедон“, каза председателят на Върховната Рада във видеообръщение, публикувано от пресслужбата на BP.

 

Според Стефанчук украинският Чернобил преди 36 години „се превърна в обобщена концепция за глобална екологична и причинена от човека катастрофа, а АЕЦ „Запорожие“ е в пъти по-мощна и опасна от Чернобил“.

 

„Всичко това показва, че престъпленията на Путин са достигнали глобален мащаб и заплашват съществуването на Европа, а вероятно и на човечеството. Това престъпление ясно демонстрира необходимостта от въвеждане на забранена за полети над Украйна зона възможно най-скоро, за да се защитят не само Украйна, но и Европа и света. Спрете ядрения маниак!“, призова той.

 

Думите му идват, след като в нощта на 4 март руските военни обстреляха обекта на АЕЦ Запорожие, което доведе до пожар на територията на атомната електроцентрала. Към 06:20 часа спасители са потушили огъня. Няма информация за загиналите и ранените.

 

Впоследствие Държавният орган за ядрено регулиране на Украйна съобщи, че сега площадката на Запорожската АЕЦ е превзета от военните сили на Руската федерация, но енергоблоковете остават непокътнати.

 

В същото време има повреди по устройството на реакторното отделение на енергоблок №1, които не засягат безопасността на енергоблока.

 

Системите и елементите, важни за безопасността на АЕЦ, са в работно състояние. Към момента не са регистрирани промени в радиационното състояние.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 14713 |02.03.2022 Захарова: Няма да натиснем ядрения бутон, не ни бъркайте със САЩ . 0| 3344 |04.02.2022 Политологът Любомир Стефанов: Сценарий тип „Боянски ливади“ е ядреният . 2| 3778 |26.03.2021 Търговците на дребно за отварянето и затварянето за часове: „Спрете да ни разигравате!“ . 1| 3619 |23.10.2018 Тръмп: САЩ ще увеличават ядрения си потенциал, докато другите се вразумят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads