Реклама / Ads
13| 5532 |17.05.2011 НОВИНИ

Спряха здравната карта за Европа

.
Внезапно вчера спря издаването на европейски здравни карти в цялата страна, оплакаха се читатели. Заповедта за това била на здравната каса.
 

В момента може да се получат само удостоверения от регионалните здравни каси за престой в рамките на месец. Те обаче не вършат работа като картата, в чуждите болници рядко ги признават, казват пострадали. Карта може да се вземе само за пребиваване над 2 месеца, но това трябвало да се докаже с билети, хотелски резервации и др. Обявена е нова процедура за изпълнител, казват от здравната каса. От вчера спря издаването на европейски здравни карти в цялата страна, оплакаха се читатели. В момента може да се получат само удостоверения. Заповедта до офисите, които приемат документи, е изпратена в петък следобед.

На 11-те гишета в София връщат хората, като ги препращат в Столичната здравна каса за удостоверение. Това е единственото място в София, където сега човек може да го извади. В 7-о ДКЦ ми казаха, че трябва да се представят документи, удостоверяващи целта на пътуването - самолети, хотелски резервации и други, гневи се млад мъж. Той планирал двуседмичен престой в Англия. Без документ ще се наложи да замине и жена, която отива при бременната си дъщеря в чужбина. Имала само еднопосочен билет, затова не се вписвала в указанията на касата.

Картата е необходима на всеки българин, който пътува в чужбина. С нея здравноосигурените могат да ползват безплатна медицинска помощ при спешни и неотложни състояния в държавите от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Имаме заповед от касата да преустановим временно издаването, обясниха от 22-о ДКЦ в София. Хората, които пътуват за срок, по-малък от два месеца, се насочват към столичната районна каса за удостоверение. Карти щели да се правят по изключение за тези, които планират престой над 2 месеца. Само в този случай, а не за издаване на удостоверение, се изисквали билети и резервации.

Има обявена процедура за нов изпълнител, който да изготвя картите, обясниха от Националната здравноосигурителна каса. Оттам се надяват тя да приключи по-бързо, но засега не могат да се ангажират с ясни срокове. Договорът е изтекъл, получихме писмо от касата да издаваме европейски карти, само ако човекът ще бъде в ЕС над 2 месеца, заявиха от консорциум "КИМ 2000 - Демакс", които правеха документите от приемането ни в ЕС досега. В останалите случаи ще се издава временно удостоверение от РЗОК. Удостоверението не върши същата работа както картата, оплакаха се читатели. В чуждите болници рядко го признават. Обикновено се налага човек да плати на място, а после да си търси парите от НЗОК. От министерството заявиха, че научават от медиите за проблема. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5059 |11.05.2011 Местан: Развитието на Европа на две скорости е опасно . 28| 7814 |09.05.2011 Яне тръгва из Европа с нови флашки . 51| 14590 |09.05.2011 9 май - Денят на Европа или День победы . 0| 4958 |08.05.2011 Днес София е най-студената столица в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads