Реклама / Ads
8| 4228 |07.07.2019 НОВИНИ

Сръбският президент видя недоразумение в ”искрите” Борисов-Дачич

.
Бойко Борисов и Александър Вучич Източник: БГНЕС
Сръбският президент Александър Вучич изрази днес увереност, че след ”искрите”, които се появиха между Сърбия и България, двете страни много бързо ще се върнат на пътя на отличните отношения и той лично ще се погрижи за това, предаде Танюг, цитирана от БТА.
 

Вучич припомни, че България е признала независимостта на Косово и в това е разликата между двете страни, а за всичко останало смята, че те имат добри отношения, които ще продължат да изграждат. "Смятам това за малко, преходно недоразумение", подчерта Вучич.

 

Той каза, че следващата седмица ще разговаря с българския президент Румен Радев и с премира Бойко Борисов. Президентът припомни, че в Сърбия живее българско малцинство, което трябва да се чувства там у дома си и "не бива да страда заради такива разногласия".

 

"Лично ще се постарая в най-скоро време, ако българският президент и премиер приемат това, да върнем отношенията си на нивото на отличните връзки", каза Вучич.

 

Припомняме, че остър коментар на външния министър Ивица Дачич по повод изказване на българския премиер Бойко Борисов за Косово и ЕС доведе до привикване на разговор на сръбския посланик в българското външно министерство и на представител на българското посолство в сръбското външно министерство. На пресконференция в Познан, Бойко Борисов каза, че бъдещият върховен представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, чиято страна не признава Косово, трябва да защитава не националния си интерес, а интереса на целия съюз. Това изказване предизвика остра реакция на Ивица Дачич, който заяви, че позицията на Европейския съюз не е, че Косово е независимо, и българският премиер Бойко Борисов, който твърди, че е, трябва да се съобразява с това.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3931 |02.07.2019 На ”Летния Давос” президентът покани китайците да инвестират у нас . 21| 3987 |25.06.2019 Президентът иска да се изгради адронен колайдер у нас . 4| 4073 |24.06.2019 Президентът спря Закона за черноморското крайбрежие . 2| 3915 |24.06.2019 Президентът ще участва в 41-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads