Реклама / Ads
4| 23093 |08.09.2023 НОВИНИ

Срам след срам без Салимова на световното по шах в Полша

.
Източник: Twitter, FIDE
България продължава потресаващото си участие на световното първенство по шахмат за жени в Полша. Страната ни отново загуби, този път срещу Германия, и не успя да се класира за четвъртфиналите.
 

Фаталната грешка дойде на първата дъска, на която Антоанета Стефанова допусна загуба с черните фигури срещу Елизабет Петц. В топовен ендшпил с пешка по-малко бившата световна шампионка Стефанова имаше сигурно реми, но допусна груба грешка, която позволи на Петц да открадне победата и да изпрати отбора си във фазата на директните елиминации.

 

Представянето на България на световното по шахмат привлича още по-голямо внимание заради скандалния начин, по който бе сформиран отборът на страната ни. В него отсъстват  Нургюл Салимова, която завърши на второ място на Световната купа по шах в Баку, както и деветата от първенството на Европа от тази година изгряваща звезда Надя Тончева.

 

Преди Световното първенство, единствената лицензирана у нас федерация БФШ 2022 определи разширен състав на националния отбор и отправи покани към клубовете на водещите ни състезателки. Начело на тима трябваше да е Нургюл Салимова, която след блестящото си представяне в Баку, е в изключително добра форма. 

 

Руските интереси обаче не позволиха. 

 

Ръководството на ФИДЕ не позволи  да бъде подадена директна заявка от лицензираната българска федерация, като посочиха назначената от руснака Аркадий Дворкович Временна комисия да състави отбор. Секретарят на въпросната комисия Георги Градев е изпращал и писма до състезателките с ултиматум да играят при условията на комисията или да не играят изобщо. Оказва се, че от комисията до ФИДЕ е подадена заявка за участие на отбор без резерви, нямащ нищо общо с титулярния състав на България, определен от БФШ 2022.

 

Отборите за това първенство са съставени от 6 състезателки – 4 основни + 2 резерви.

Българките в Полша са в състав: Антоанета Стефанова, Гергана Пейчева, Белослава Кръстева и Виктория Радева. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4756 |08.09.2023 След синия талон и стикерът ”Гражданска отговорност” отива в историята . 7| 4358 |08.09.2023 Премиерът в НС след наводненията: 360 речни участъка в страната са опасни . 0| 4475 |08.09.2023 Инж. Куманов посочи мерките след наводненията в Царево, обвини Министерството на водите . 1| 4270 |08.09.2023 След потопа: Продължават огледите на пътища и мостове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads