Реклама / Ads
0| 3914 |30.06.2022 НОВИНИ

Срив на акциите на ”Газпром”, след като няма да се изплащат дивиденти за пръв път от 1998 г.

.
Източник: БГНЕС
Руският газов гигант ”Газпром” реши да не изплаща дивиденти във връзка с финансовите си резултати от миналата година, като това е първото подобно решение от 1998 г. насам и то предизвика брутален спад на акциите на енергийния гигант с близо 30 на сто.
 

"Акционерите решиха, че в настоящата ситуация не е препоръчително да се изплащат дивиденти въз основа на резултатите за 2021 г.", каза заместник-изпълнителният директор Фамил Садигов, цитиран от Ройтерс.

 

Той добави, че "Газпром" предпочита да се съсредоточи върху руската регионална газификация, подготовката за отоплителния сезон и плащането на предстоящото повишение на данъците.

 

След новината акциите на "Газпром" се сринаха с близо 30% на Московската фондова борса, тъй като това решение отмени препоръката на борда на директорите за изплащане на дивидент от 52,53 рубли на акция, което би било най-големият раздаван дивидент.

 

Към 13.00 часа българско време акциите на "Газпром" поевтиняват с около 27%.


.
Графика на "Газпром" (в рубли за акция)

 

Енергийният гигант планира да похарчи 526 милиарда рубли (или 10 милиарда долара) до 2025 г., за да увеличи газификацията на Русия от сегашното й ниво, което е 72 на сто.

 

Междувременно руските законодатели обсъждат налагането на по-висок данък върху компания за добив на минерали, тъй като правителството в Москва увеличава социалните плащания.

 

"Това е катастрофа за акциите на "Газпром", тъй като единствената инвестиционна привлекателност на компанията беше раздаваният висок дивидент. Решението вероятно е отчасти свързано и с желанието на финансовото министерство да увеличи бюджетните приходи", посочиха пред Ройтерс анализатори на компанията Tinkoff Investments, цитирани от БНР.

 

Решението на "Газпром" идва на фона на новината, че Групата на седемте най-богати икономически (Г-7) обмисля как да се ограничи цената на руския петрол и газ като начин да се попречи на Москва да печели повече средства за войната си в Украйна, която агресия доведе до рязко покачване на цените на енергията в световен план.

 

През последните седмици има и намаляване на потоците на руски газ към Европа през Украйна и през газопровода "Северен поток 1", което предполага по-малко приходи за "Газпром".

 

В изявлението си в четвъртък "Газпром" обаче не спомена нито предложенията на Г-7 за ограничаване на цените на газа, нито намалените потоци към Европа, въпреки че и двете заплашват да намалят приходите на енергийния гигант и респективно неговите плащания на данъци в руската хазна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3609 |20.05.2022 Министър Божанов: Не можем да обвиняваме Русия за срива в "Български пощи" . 0| 3324 |12.05.2022 Гуцанов: Трябва да се водят разговори с ”Газпром”, ще наложим вето за петрола . 0| 6925 |12.05.2022 Добри Митрев: Драстично увеличение на горивата ще означава абсолютен срив за държавата и всеки българин . 0| 21629 |29.04.2022 ”Искаме повече политици като Асен Василев”: Реакциите след интервюто на вицепремиера в SkyNews

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads