Реклама / Ads
14| 5452 |15.04.2023 НОВИНИ

Сталин е Мики Маус* и къде е Юда в „Тайната вечеря“: Погром в Третяковската галерия и музея „Пушкин“ по доноси

.
Сталин и Мики Маус
Властта в Русия посегна и на най-известните руски музеи за изкуство – Третяковската галерия и музея „Пушкин“. Само за няколко месеца директорите на тези културни институции, популярни в целия свят бяха изгонени по брутален начин.
 

В момента депутати от Държавната дума от Комунистическата партия настояват шефът на Националното следствие Александър Бастрикин да образува наказателно дело срещу директорката на Държавния музей за изящни изкуства „Пушкин“ Елизавета Лихачова. Нейното провинение е, че сравнила Йосиф Сталин с Мики Маус.

 

По проправителствената телевизия RTVI неотдавна Лихачова казала, че възприема Сталин като персонаж от поп културата и изразила мнение, че пропагандата го пуска в обръщение, когато „трябва да се отклони вниманието на руснаците от важни проблеми“.

„Граждани, наистина ли искате да обсъждате смъртта на Сталин? Наистина ли няма по-важни неща в момента, които трябва да обсъждате?“ – попитала от екрана Лихачова.

И продължила: За нас Сталин винаги е бил такъв, бих казала, маркер или нещо подобно.

 

Той е елемент от поп културата, като Мики Маус. Има много образи на Сталин и в крайна сметка той е обект на поп културата.Според депутатите Денис Парфьонов, Сергей Обухов, Михаил Матвеев и Нина Останина подобни изказвания на Лихачова изпълняват "поръчката на определени реваншистки сили за изкривяване на историята".

Те стигнаха още по-далеч и обвиниха Елизавета Лихачова, че „реабилитира нацизма“.Вездесъщият заместник на Военния комитет на РФ Дмитрий Медведев също се включил в критиките срещу Лихачова, като заявил, че тя е олицетворение на русофобията. „Сталин може да е допуснал грешки, защото много е работил и е постигнал успехи, но тя няма право да пренаписва историята“, отсякъл Медведев, който преди два дни заяви, че Полша може да изчезне въобще, ако продължава с антируската си политика, представяна от „един глупав премиер“…

Ще спестим епитетите и ругатните, с които „истински патриоти и товарищи“ атакували по команда директорката на музея „Пушкин“…

 

Не е затихнал още и скандалът по изгонването на директорката на емблематичната Третяковска галерия Зелфира Трегулова. Изкуствоведката заема поста от 2013 година. Известно е нейното положително отношение към образците на западното изкуство и желанието й да излага картини на западни художници.

 

И ето, че някакъв посетител Шадрин написал гневно писмо до Министерството на културата, че като посетил Третяковската галерия забелязал, че в разделите за художници, представители на социалистическия реализъм били представени с картини на погребални сцени, а комунистическите ръководители приличали на пияници.

 

Непоносимо страдание обаче му причинил цикълът от 13 картини на „Тайната вечеря“, където той не могъл да разбере кой всъщност е Юда.


.
Цикълът "Тайната вечеря", който издразни гражданинът Шадрин...

 

Въпросният „буден гражданин“ се позовал на постановление №809 от 9 ноември 2022 г, което било същото като друго отпреди 40 години, което давало права на комунисти, колхозници и работници в заводи да съобщават на властта за открити от тях нередности в музеите и изложбените зали. По този начин се запазвали устоите на социалистическото изкуство и се пресичали опитите за проникване на западна пропаганда…

 

Вече има писма/доноси на «будни граждани» скултурата Давид на Микеланджело в музея «Пушкин» да бъде извадена от експозицията, защото голата мъжка фигура действала "разлагащо" на патриотичните чувства на младите хора.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

 

*Мики Маус: Мики Маус е американски рисуван герой, който се е превърнал в символ на The Walt Disney Company. Създаден е съвместно от Уолт Дисни и Уб Айуъркс през 1928 г., а озвучаван първоначално от Уолт Дисни. Човекоподобната мишка постепенно се превръща от обикновен анимационен и комиксов герой в един от най-разпознаваемите световни символи. Приеман е като символ на глобализма на САЩ и северноамериканския начин на живот. В търговската дейност трите запазени марки много често се появяват заедно още от втората половина на миналия век до днес. 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4307 |13.04.2023 Кристалина Георгиева предупреди за риск от втора Студена война . 5| 3772 |07.04.2023 Министър обяви къде ще можем да пазаруваме най-евтино . 3| 3343 |07.04.2023 Кристалина Георгиева: Световната икономика е с най-нисък растеж от 1990-а . 1| 3006 |03.04.2023 Кой къде печели? Ето резултатите в областите със 100% обработени протоколи в РИК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads