Реклама / Ads
10| 4386 |11.06.2015 НОВИНИ

Станишев: 2016 да е година за борба срещу насилието над жени

.
Президентът на ПЕС Сергей Станишев
Днес в Будапеща се провежда Конференция на ПЕС – Жени, на която бе отбелязана и 22-годишнината от създаването на организацията. На нея бе избрано ново ръководство: президент, вицепрезиденти и Изпълнително бюро. Конференцията единодушно преизбра досегашния лидер Зита Гурмай, Унгария. В изпълнителното бюро бе избрана и Деница Златева от БСП.
 
„Много се радвам да ви посрещна в моята страна – Унгария. Но с тъга ви казвам, че тя вече не е същата. Превърна се в Орбанистан. Половин милион унгарци напуснаха родината си за последните години, а 4,5 милиона са на прага на бедността. Тук управляващите смятат, че жените трябва да си стоят у дома, нарушават се човешките права и се потъпква демокрацията.“

Това заяви новоизбраният президент на ПЕС – Жени Зита Гурмай. Тя добави, че бедността все още има женско лице, а ПЕС трябва да се бори за финансовата независимост на жените.

„ПЕС – Жени гласува доверие на Зита не за първи път, но днес е най-голямата нейна победа,  защото се случва в родината й. Няма европейска държава, в която Зита да не е участвала в кампания, за да помогне на националните партии. През последните години постигнахме много, но естествено искаме да направим много повече. ПЕС трябва реално да се превърне в партия на жените, защото те много повече отстояват социалдемократичните ценности. Горд съм от това, което постигнахме в кампанията „Младежка гаранция“, защото бяхме заедно и каузата си струваше“, заяви Сергей Станишев на Конференцията на ПЕС-Жени.

„Чрез дъщеря си преоткрих значението на нашите ценности. Мислейки за нейното бъдеще не мога да си представя, че тя ще има по-несправедлив живот от брат си, само защото е момиче. Ние сме тези, които отстояват равноправието между мъжете и жените, равнопоставеността между половете, равнопоставеността в заплащането. Все още много жени страдат от недостойно третиране и затова 2016-та трябва да е годината за борбата срещу насилието над жените.“

„Вярвам в потенциала на жените и затова ще настоявам за по-широкото им участие на всички ръководни нива в партията, както и в листите за Евроизбори 2019“, заключи президентът на ПЕС Сергей Станишев.  

„Поздравявам Деница с нейния избор в Изпълнителното бюро на ПЕС-Жени и й пожелавам ентусиазъм и кураж в битките, които предстоят“, заяви Станишев по повод подкрепата за Златева за високия пост.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4446 |05.06.2015 Станишев: ПЕС и ПЕС-Жени ще бъдем на първата линия в борбата за правата на жените . 3| 4293 |03.06.2015 Москов: За миналата година имаме повече нови болници, отколкото казина . 14| 10247 |03.06.2015 СКАНДАЛ! БГ джебчии превели 49 млн. лв. от Англия само за една година . 0| 4300 |02.06.2015 Предсрочни избори в Македония, но догодина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads