Реклама / Ads
8| 4608 |06.07.2009 НОВИНИ

Станишев бяга от думата „оставка”

.
Сергей Станишев Източник: Вяра Йовева
За загубата на БСП била виновна лошата комуникация, умората от управлението, световната криза и нагласата анти-ДПС
 



„Лидерът е този, който носи отговорност за случващото се в партията”. Така отвърна червеният лидер Сергей Станишев на журналистически въпрос: „Кой е виновен за поражението на БСП?” на заключителната пресконференция в НДК. Тя почти се превърна в монолог на министър-председателя, който на 5 юли изпусна управлението на страната.

Станишев, както и съпартийците му обаче отказаха да произнесат думата „оставка”. Обещани бяха „задълбочени анализи и преценки” за огромната изборна загуба на левицата.

На първо време Станишев предложи резюме на причините, които според него довели до значителната разлика между победилата партия ГЕРБ и Коалиция за България. Той изрази учудването си, че това се случило след един „успешен мандат”. Главните фактори според него били: умората от управлението на тройната коалиция, икономическата криза и създадената през последния месец анти-ДПС нагласа в обществото. Тя помогнала на ГЕРБ, но над въпроса трябвало да се замисли и самото ДПС.

Сергей отхвърли обвиненията, че тройната коалиция оставя зад гърба си лошо наследство. „Не сме похарчили бюджета предизборно”, увери той. Един от съветите му към следващото правителство беше „да поддържа диалог с гражданското общество и да осигури прозрачност на управлението”.

Станишев отрече кампанията на БСП да е била негативна. Той предпочете епитета „нахъсена” и не направи изключение от предишни управляващи, търсейки обяснение за поражението си в „лошата комуникация”. Една от възможните грешки на левицата според него била, че допуснала да я смятат за заложник на ДПС. Той се оправда обаче с това, че не искал и никога нямало да допусне създаването на етническо напрежение.

В замяна на това Станишев не пропусна да натърти отново, че ГЕРБ може да стане заложник на „дясната и социално неангажирана програма на Синята коалиция”. Според него една от заплахите се криела в намерението на сините „да разпродадат националните активи така, както се случи с „Балкан”, с Кремиковци” и изобщо с „онази” приватизация.

В България винаги щяло да има нужда от силна социалистическа партия, особено в условията на криза. Според лидера на БСП само тя можела да осигури социални придобивки и нарстващи доходи за „обикновените хора”.

„Мажоритарният вот не се случи”, отсече Сергей. Но той не се сърдел на президента за това, че се осланял на него и съдействал за промяната в изоборното законодателство в тази посока.

За разлика от пресконференцията на ГЕРБ, която Бойко Борисов прекрати малко след изтичането на определените 30 минути, Станишев далеч просрочи времето за общуване с журналисти и медии. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5369 |05.07.2009 Станишев гласува в "музикалното"; Доган - в Кърджали . 15| 6542 |03.07.2009 Кр. Райдовски: Станишев се обзаведе с кръг „ГСР”, оцеля заради НДСВ и ДПС . 11| 5319 |02.07.2009 Хакнаха блога на Станишев . 59| 6451 |02.07.2009 С. Станишев: Имам лоша новина: идва коалиция ГЕРБ-сините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads