Реклама / Ads
0| 2697 |29.11.2022 НОВИНИ

Станишев: Енергийната бедност и цените трябва да са в дневния ред на политиците, а не хартиената бюлетина

.
Сергей Станишев
Близо 2 млн. българи са енергийно бедни, а 30% не могат да покрият разходите си за отопление.

Евродепутатът организира Дискусията „Да намалим сметките – енергийната бедност и цените“ на 1 декември от 9.00 часа

 

Високите цени на енергията поставят все повече граждани на Европа в риск от енергийна бедност. Около 7% от населението на ЕС не е имало достъп до адекватно отопление през 2021 г. България е сред най-засегнатите държави – през 2020 г. над една пета от българите са имали просрочени задължения за комунални услуги, а 27.5% от анкетираните домакинства не са били в състояние да поддържат дома си достатъчно топъл. Тази стойност е 3.5 пъти по-висока от средната за ЕС. По данни на Евростат за 2021 г., 30% от българите не успяват да покрият разходите си за отопление.

 

У нас предстои приемането на дефиниция за енергийна бедност, както и на решителни мерки за справянето с нея. Страната трябва да изпълни този ангажимент по Плана за възстановяване и устойчивост до края на годината. За намирането на консенсус е необходим честен разговор между заинтересуваните страни, както и политическа воля за решения, влияещи върху живота на над два милиона българи.

 

За да започнат този разговор, Сергей Станишев и Делегацията на българските социалисти в ЕП организират Дискусията „Да намалим сметките – енергийната бедност и цените” на 1 декември 2022 г., от 9.00 часа в Sofia Event Center (Mall Paradise, бул. „Черни връх“ No 100, ет. 3).

 

Събитието е част от кампанията на Групата на социалистите и демократите в ЕП “Bring the bills down”, включваща предложения за 15 конкретни мерки и 100 млрд. евро Зимен пакет за солидарност за гражданите и бизнеса на страните-членки.

 

Целта на дискусията е да събере на едно място министри, народни представители, членове на ЕП, институции, синдикати, работодатели, местни власти, неправителствени организации и медии. 

 

В първия панел участието си са потвърдили заместник министър- председателят по управление на европейските средства – г-н Атанас Пеканов, заместник-министърът на труда и социалната политика – г-жа Надя Клисурска, председателите на Комисиите по енергетика и по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание – г-н Делян Добрев и г-н Георги Гьоков, омбудсманът на Република България – г-жа Диана Ковачева.

 

Във втория панел ще дебатират министърът на земеделието – г-н Явор Гечев, председателят на КЕВР – г-н Иван Иванов, г-жа Цветелина Пенкова – член на ЕП, президентът на КТ „Подкрепа“ – инж. Димитър Манолов, президентът на КНСБ – г-н Пламен Димитров, изпълнителният директор на НСОРБ – г-жа Силвия Георгиева, изпълнителният директор на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ – г-н Драгомир Цанев, изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници” – г-н Калин Славов.

 

Презентация на работата на Комисията за енергийна ефективност и енергийна бедност към МС и на готвената дефиниция ще направи д-р Теодора Пенева от Института за икономически изследвания при БАН. Ще бъде представено и социологическо проучване, проведено за събитието от Изследователски център Тренд. Разговорът ще бъде модериран от председателя на УС на Института за енергиен мениджмънт – г-н Славчо Нейков.

 

Събитието е със свободен достъп, не е необходима регистрация.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП тук


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2712 |27.11.2022 Станишев: За Шенген и еврозоната трябва да работят институциите и политическите партии, нестабилността пречи на процеса . 0| 2711 |26.11.2022 Мартин Владимиров: Таван на цената на газа не може да реши енергийната криза . 1| 4451 |26.11.2022 Боряна Димитрова: Коалициите са нестабилни-хартиената, мадуровките, енергийната, на посредниците . 12| 2889 |06.11.2022 Станишев: Големият въпрос е има ли съпротивителни сили в БСП срещу това ръководство, което тегли партията надолу
Реклама / Ads