Реклама / Ads
6| 4460 |05.06.2015 НОВИНИ

Станишев: ПЕС и ПЕС-Жени ще бъдем на първата линия в борбата за правата на жените

.
Социалисти
„ПЕС и ПЕС - Жени както и досега ще бъдем на първата линия в борбата за солидарност и справедливост, важна част от която е битката за правата на жените”. Това зави по време на конференция президентът на ПЕС Сергей Станишев.
 
Той поздрави Обединението на жените социaлисти и неговия председател Катя Николова по случай 10-та му годишнина. „Вече 10 години те воюват за правата на жените в България"- изтъкна Станишев.

Като основни теми, по които той и Зита Гурмай, като председатели на ПЕС и ПЕС- Жени,  работят - Станишев посочи няколко основни проблема. На първо място той открои разликата в заплащането между мъжете и жените, която е 16%, което е недопустимо. Като баща на син и дъщеря Станишев заяви, че ще работи за това те да имат равно възнаграждение. Президентът на ПЕС посочи като друг сериозен проблем , срещу който се борят- насилието над жените. Не на последно място лидерът на евросоциалстите открои борбата за правата на жените и защитата на майчинските. Като ключова кауза той определи и присъствието на жените на пазара на труда. „Амбициозните цели, които ЕС имаше за включването на жените на пазара на труда са далеч под изпълнението”, коментира той.

Станишев бе категоричен, че заедно с ПЕС-Жени евросоциалситите ще продължат да се борят за правата на жените. Той подчерта, че би искал да продължи Младежката гаранция в Детска гаранция, защото все още има много гладни деца и много семейства, които не могат да си позволят да изпратят децата си на училище.

„Жените не сме само трудолюбивата част от партията, но и тази, която се е борила за повече възможности за жените. Ако искаме да имаме добро общество ни трябват и мъже и жени”. Това заяви председателят на ПЕС-Жени Зита Гурмай по време на конференцията „Образователна и семейна политика в полово и генерационно отношение”, която се провежда по инициатива на фондация "Фридрих Еберт". Тя поздрави Обединението на жените социалистки и председателя му Катя Николова за неуморната работа, с която са станали важна част от движението на жените социалистки в цяла Европа. Според нея един от най-чувствителните въпроси е разликата в заплащането на жените. „Не знам доколко хората са наясно, че жените трябва да работят 2 месеца повече на година, за да могат да изкарат една годишна заплата на мъжете”, обясни Гурмай. Тя бе категорична, че всички хора трябва да имат еднакви условия на труд. По думите й образованието е също много важна предпоставка за успешното развитие на пазара на труда. „Трябва да дадем на хората инструментите, за да се борят с политиките на строги ограничения”, каза още тя. Гурмай подкрепи българските социалисти в искането им да не се субсидират частните училища в България наравно с държавните.

На конференцията присъстваха председателят на МО в БСП Вероника Делибалтова, Регине Шуберт- председател на фондация "Фридрих Еберт" за България  и Маруся Любчева- член на оперативното бюро на ОЖС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4783 |04.06.2015 Шефката на ПЕС-жени ще участва в конференция на българските социалистки . 9| 4540 |29.05.2015 Станишев: ПЕС е първа политическа сила, за да променим дневния ред на Европа . 2| 4608 |26.05.2015 Станишев: Бежанската вълна е проблем на целия ЕС, не само на Италия . 29| 4499 |09.05.2015 Станишев: Победата пречупи гръбнака на най-страшната чума - фашизма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads