Реклама / Ads
34| 7269 |14.07.2010 НОВИНИ

Станишев пред съда с адвокатите на Трактора

.
Изгубените 7 папки със секретна информация в ДАНС, които "екзекутирал" Станишев, му донесоха прокурорски обвинения. Днес той е и на разпит в НСС. Изненадващо Станишев, който беше натопен от Трактора, се появи с топ-адвокатите на Алексей Петров - Ина Лулчева и Васил Василев, които пазят бившата барета вече 6 месеца от Темида.
 

Сергей Станишев дойде в сградата на Националната следствена служба. Той бе придружен от двамата си адвокати - Васил Василев и Ина Лулчева, които вече шести месец защитават Алексей Петров в съда. Час по- късно Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Сергей Станишев пише на официалната интернет страницата на държавните обвинители.

"Обвинението е по чл.358 ал.1, вр.чл.26 ал.1 НК, затова че в периода от 4 ноември 2005 г. до 10 септември 2009 г., в гр. София, в условията на продължавано престъпление, е загубил 7 документа. Три от тях са изготвени от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО. Документите са съдържали информация, представляваща държавна тайна и са били връчени на бившия министър-председател лично и срещу подпис.
Досъдебното производство е образувано в края на ноември 2009 г. В хода на разследването са проведени разпити на около 10 свидетели. Назначени и приложени са две експертизи: графологична и оценително-информационна.
За престъплението, по чл.358 ал.1НК, законът предвижда наказание „лишаване от свобода” до 2 г. или пробация, Станишев е неосъждан, т.е. налице са основанията на чл. 78А НК и има възможност той да бъде освободен от наказателна отговорност, като му се наложи административно наказан."

Frognews.bg припомня, че на 7 юли говорителят на Софийска градска прокуратура Маргарита Немска съобщи, че тази седмица се очаква да има развитие на случая "Станишев". "Случаят със Сергей Станишев не ни затруднява като правен казус", каза тя. Трябва да сме абсолютно убедени в действията, които ще предприемем, заяви Маргарита Немска. Станишев е проверяван от Прокуратурата за изтичане на секретна информация от доклади на ДАНС. Агенцията беше създадена по идея бившия премиер, за да следи за корупция по високите етажи неговите министри. Румен Петков на свой ред обаче взриви общественото пространство с грандиозен скандал, след като осветли Алексей Петров-Трактора, че е агент на ДАНС. Бившата барета беше арестувана в началото на февруари тази година като мозък на силовата групировка, наречена от МВР "Октопод". Той беше наречен "лоялен гражданин" от Бойко Борисов именно заради документите от ДАНС, които предаде на премиера, "скатани" от Станишев преди това. Самият лидер на БСП заяви миналата седмица, че присъдата му сигурно ще бъде издадена от Бойко Борисов, от когото идвали и обвиненията в прокуратурата.

На излизане от Националната следствена служба Сергей Станишев заяви, че е очаквал доста отдавна да му бъде повдиганото обвинение и че това е политическа поръчка. Аз мисля, няма съмнение, че и следствието, и прокуратурата действат под огромен натиск от страна на изпълнителната власт - изпълняват нейна политическа поръчка, категоричен беше бившият премиер.

Той мотивира това свое изказване с примера, че преди половин година парламентарната група на Коалиция за България е изпратила до прокуратурата сигнал за министъра на финансите Симеон Дянков, който по думите на Станишев съзнателно е разгласил класифицирана информация. Той обясни, че това е информацията за секретното споразумение сключено между правителството и БНБ, което се отнася до стабилността на банковата система. По този сигнал, каза Станишев, няма никакво действие. За това ние смятаме, че прокуратурата изпълнява политическа поръчка и има двоен стандарт. Той обясни, че около една година срещу бившия премиер все ровят да намерят нещо. И накрая това е единственото, по което повдигат обвинение. “Мисля, че е доста нелепо един министър-председател да бъде съден като деловодител, макар и на секретно деловодство“, категоричен беше Станишев. Според него с изявленията си сегашният премиер практически дава директни указания какво трябва да се случи. Той каза, че би искал делото да бъде открито и информацията да стане ясна, за да разберат българските граждани за какви “държавни тайни“ става въпрос.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 6788 |10.07.2010 С. Станишев анатемоса Веско Маринов . 6| 4471 |07.07.2010 До дни внасят обвинителния акт срещу Станишев . 38| 5173 |01.07.2010 Триото Първанов, Станишев и Овчаров оценено на 1 млрд. лв. . 43| 5257 |26.06.2010 С. Станишев: Ако бях премиер, нямаше да докарам нещата дотук

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads