Реклама / Ads
91| 5884 |30.07.2013 НОВИНИ

Станишев: Вето на актуализирания бюджет ще е прецедент

.
Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че ако президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху актуализацията на бюджета, това ще бъде прецедент за последните 23 години.
 

“Надявам това да не се случи, защото би било прецедент от гледна точка на конституционните пълномощия на президента и неговата роля в обществения и политически живот в страната”, каза Станишев.“Досега за 23 години българска демокрация, съвременна, не е имало президент, който да налага вето върху бюджет или актуализация на бюджета, защото това пряко засяга пълномощията на правителството и политиката на правителството и на Народното събрание. Това не е конституционен въпрос, това е въпрос на политика, на приоритети, бюджетни баланси”, обясни лидерът на БСП.

Както БЛИЦ съобщи, актуализацията на бюджета до края на годината мина на второ четене в ресорната комисия на парламента. Тя предвижда емитиране на нов дълг от 1 млрд. лв. за социални плащания и разплащане с бизнеса.

Председателят на социалната парламентарна комисия Корнелия Нинова заяви, че БСП ще настоява по време на актуализацията на бюджета на второ четене в пленарната зала да се гласува увеличение на минималната работна заплата на 350 лева от 1 октомври.

“160 милиона за разплащане с бизнеса и социалният пакет, 40 милиона лева за хората с увреждания, 40 милиона лева за ваучери за храна. Днес на второ четене в бюджетна комисия беше прието предложението за увеличаване на парите на децата с увреждания - от 189 на 217 лева. Това увеличение ще засегне 22 хиляди дечица с увреждания. Очакваме до края на годината да бъдат освободени 32 158 лица. Ще настояваме правителството още сега да предприеме мерки да се избегне това увеличение на безработицата с осем милиона лева, които да бъдат взети от резерва за непредвидени и неотложни нужди в размер на 286 милиона”, аргументира се тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5652 |30.07.2013 Плевнелиев умува за вето на актуализацията на бюджета . 38| 6462 |30.07.2013 Чобанов: Вето на актуализирания бюджет е намеса в политиката на правителството . 21| 5290 |30.07.2013 Президентът подготвя вето и за актуализацията на бюджета? . 36| 5327 |27.07.2013 Мартин Димитров иска президентско вето на бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads