Реклама / Ads
11| 3654 |28.12.2022 НОВИНИ

Стефан Тафров за случая ”Грозев”: Това е опит за сплашване и атака към България

.
Стефан Тафров
Дипломатът Стефан Тафров посочи, че случаят ”Христо Грозев” е явен сигнал за ”открита заплаха за някакъв вид саморазправа с него.” Според Тафров много ясно е поставен въпросът за българските тайни служби – по какъв начин ще окажат съдействие на журналиста.
 

Дипломатът Стефан Тафров посочи, че Христо Грозев отдавна е неудобен на руските власти с много смелата си журналистическа дейност: "Това е опит за сплашване на този журналист. На него му е забранено да пребивава в Русия."

 

Според бившия посланик на България в ООН и в няколко европейски страни, България трябва да протестира остро срещу тези опити за сплашване, смята Тафров. По думите му в дипломацията времето за реакция е много важно: "По-добре късно, отколкото никога, но едва ли Митрофанова щеше да бъде извикана във Външно министерство, ако нямаше тази реакция от българското обществено мнение."

 

Тафров каза, че това е атака към България, защото "е опит за сплашване на България, на която в Москва се гледа като на най-слабото звено в НАТО, с известни основания", подчерта дипломатът: "Това е открита заплаха за някакъв вид саморазправа с него. Това ми се струва много обезпокоително. На негово място бих бил притеснен", отбеляза още Стефан Тафров в предаването "Преди всички". Той допълни, че руските тайни служби "имат навика" да се саморазправят с "неудобни хора" и на територията на натовски държави. 

 

Тафров подчерта, че "се поставя и въпросът за нашите тайни служби – по какъв начин ще му окажат съдействие да избегне тези заплахи." С оглед на партийните реакции и изявления по случая "Грозев" Стефан Тафров направи връзка и нарече още "скандален" случая с Пловдивския панаир. Той подчерта, че е много важно почетният консул на Руската федерация у нас Георги Гергов, "който не крие връзките си с Москва", "да не получи контрол върху Пловдивския панаир". Тафров вижда "политически сговор между ГЕРБ и БСП", каза Тафров по БНР.

 

Личната прогноза на Тафров е, че война ще продължи дълго, защото "режимът на Путин отиде твърде далеч, той анексира юридически голяма част от украинската територия. В момента, ако си дадете сметка, военните действия се водят отчасти на руска територия. Междувременно решимостта на Запада да помогне на Украйна не отслабва. Путин е в много тежка ситуация, в която трябва да продължи напред, а това обрича на страдания украинците през следващите месеци."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3601 |28.12.2022 Европейската служба за външна дейност с остра реакция за случая ”Грозев” . 8| 3269 |28.12.2022 ООН: Около 6900 смъртни случая на цивилни в Украйна от началото на войната . 1| 3238 |28.12.2022 Жителите на карнобатското село Сан Стефано, което остана без вода, ще съдят кмета си  . 1| 3245 |28.12.2022 В ареста остават евродепутатите по случая ”Катаргейт”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads