Реклама / Ads
15| 6175 |29.05.2011 НОВИНИ

Я. Стоилов: Бъдещият президент трябва да е контрапункт на Борисов

.
Янаки Стоилов
Сега БСП не разполага с безспорна кандидатура за президент. Решението трябва да се търси чрез определяне на политиката и ролята на президентската институция. БСП трябва да издигне кандидат за президент измежду своите членове, изявен и авторитетен социалист.
 

Това заяви лидерът на Обединението на левите социалисти в БСП Янаки Стоилов.

В БСП има изобилие от потенциални кандидати за президент, но малко са вижданията за президентската политика и за ролята на следващия президент. Аз съм един от предложените, но още веднъж заявявам, че не водя битка за моята номинация. Бих участвал в тази надпревара докрай, само ако мнозинството от партията и от нейното ръководство смятат, че аз съм подходящият кандидат за необходимата политика, заяви Янаки Стоилов.

Не бива да допускаме задкулисни комбинации или заобикаляне на демократичния ред за избора на кандидат за президент, заяви той. Според него, левият кандидат трябва да се очертае като категорична алтернатива на сегашното управление.
Бъдещият президент трябва да е контрапункт на сегашния премиер, социалист по убеждение, патриот като самосъзнание, европеец по манталитет, носител на демократична култура, убеден е той. Лидерът на левите социалисти е категоричен, че БСП трябва да издигне кандидат за президент измежду своите членове, изявен и авторитетен социалист.

Президентът е призван да се стреми към национално съгласие, което е постижимо, когато се отстояват интересите на мнозинството от гражданите, когато се проявява етническа и религиозна толерантност и когато се търси обединяване около важни национални цели. Президентът сам не би могъл да реши най-важните за хората проблеми. Той е длъжен да поставя важните проблеми и да се ангажира с позиции, които аргументира и последователно отстоява, изтъкна Янаки Стоилов.
Президентът не е опозиция. Партиите се делят на управляващи и опозиционни. Президентът не е алтернативен законодател, категоричен беше лидерът на лявото крило в БСП. Според него конституционни промени трябва да има, само ако те допринасят за развитието на България като демократична, социална и правова държава. От президента се очаква да прилага високи критерии към професионалните качества на хората, които назначава на държавни длъжности. Той трябва да предложи КСНС да обсъди реализацията на големите енергийни проекти, обединяването на усилията на отделните власти за противодействие на корупцията и престъпността, реда за получаване на българско гражданство. Президентът трябва да иска от правителството обобщена и сравнителна информация за усвояването на евросредствата. Той трябва да инициира създаването на фонд за запазване на културното наследство, описа функциите и задълженията на бъдещия президент на България Янаки Стоилов.

Ние предлагаме да се приеме Харта за лявата политика в местната власт. Според нас тя трябва да съдържа 10-15 точки, които да се адресират към избирателите и с които да се ангажират кандидатите за кметове или общински съветници, издигнати или подкрепени от БСП. Предлагаме да се установят минимални социални стандарти за българските общини. Апелираме за по-голяма загриженост на държавата за намаляване на неравенствата между общините и за по-справедливо финансиране на делегираните от държавата дейност, каза още Янаки Стоилов.

Обединението на левите социалисти в БСП излезе с политическа резолюция на днешната си конфенеция, с която подкрепя кандидатурата за президент на Янаки Стоилов и подкрепя обсъжданите и предлаганите за кандидати за кметове и общински съветници, членове на обединението, и препоръчва техния избор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5976 |26.05.2011 Павел Чернев с мераци за президент . 21| 5812 |24.05.2011 Р. Христов: Президентът се държа като държавен глава на Русия . 34| 6588 |24.05.2011 Президентът Първанов: Оставете езика на омразата! . 25| 5718 |21.05.2011 П. Чернев е кандидат-президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads