Реклама / Ads
16| 4643 |04.02.2015 НОВИНИ

Стоилов: Не трябва да допускаме България да бъде въвлечена във война

.
Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов
„Не трябва да допускаме въвличане на България във войната и това зависи до голяма степен от нашите действия и това как ние разговоряме с нашите партньори”.
 
Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов от парламентарната трибуна. Според него за разлика от Прибалтийските страни, в които има опасения, ние не се страхуваме от Русия, но не бива и да даваме поводи за нарастване на напрежението между двете страни.

Стоилов направи предложение България да бъде инициатор на хуманитарна кампания. „Жертвите на войната в Украйна са вече няколко хиляди, значителна част от тях -сред гражданското население. Както вие дефилирахте в Париж срещу терора, не трябва ли, когато се избиват стотици хиляди хора в другата част на Европа, Европа да се надигне и да поиска да се прекрати убийството на граждани, които не са пряко сред воюващите в този конфликт страни”, попита той премиера Бойко Борисов.

Стоилов е на мнение, че ние трябва да предложим и на Европейските, и на Атлантическите партньори, да концентрираме своето внимание върху надигащия се екстремизъм, включително религиозен, в т.ч. и ислямски, който се превръща в голяма заплаха. „Докато други страни търсят как да доминират в един или друг регион, ние самите да не се окажем едновременно под заплахата на два различни конфликта”, изрази опасенията си зам.- председателят на НС.

Янаки Стоилов подчерта, че българското правителство разчита преди всичко на външни заеми и на продължаване на приватизацията, за да крепи положението. „Така обаче, нито ще се засили икономиката, нито ще се подобри животът на българските граждани”, коментира той. По неговите думи БСП не очаква много от сегашното правителство. „Настояваме обаче, то да не увеличи рисковете за националната сигурност за българските граждани. Да не тласнем България в опасни конфликти”, предупреди той.

По неговите думи войната в Източна Украйна се разраства, а в същото време военно-политическата и дипломатическата активност в региона на югоизточна Европа се увеличава. „Това се потвърждава от последните визити на високопоставени представители на САЩ и НАТО в България”, каза още Стоилов. Той припомни, че наскоро командващият на американските сухопътни войски в Европа ген.лейтенант Бен Ходжис е заявил, че в следващите няколко седмици ще направят проучвания в няколко страни, включително в България, за да търсят подходящи места за разполагане на танкове и друга бронирана техника.

Стоилов подчерта и че след приключване на проучването, предложението ще бъде изпратено до главнокомандващия на въоръжените сили на САЩ в Европа ген. Филип Брийдлав до края на февруари.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 5514 |03.02.2015 Нинова: Цинизъм е, че „трябва да свикваме с бедствията” . 6| 4512 |31.01.2015 Лидерът на ПЕС: БСП трябва да се отвори към младите и периферията . 26| 4931 |23.01.2015 Генсекът на НАТО: България трябва да играе ролята на НАТО като цяло . 6| 4917 |23.01.2015 Калфин: Никой никого не клати; трябва всички да направят компромис

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads