Реклама / Ads
17| 5653 |28.11.2013 НОВИНИ

Др. Стойнев: Мълча за "Белене"

.
Драгомир Стойнев
Темата Белене не мога да я коментирам, има арбитраж в момента, аз съм министър и всяко мое изявление може да се ползва в съда от руска страна. Но България има нужда от нови мощности и затова е необходимо още отсега да започне подготовката за това, коментира по БТВ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.
 

По време на посещението ми в САЩ се отдели само един ден за енергетика, а това стана новината. В сряда преди моето заминаване МС ми даде мандат за тази визита, обясни той.

Обвиненията за нарушаване на закона са тежки, но мандат има, обясни той. Думите на Овчаров Стойнев разтълкува като типична манипулация. Отишъл съм да се запозная с тази технология, подписано няма нищо. На базата на моя доклад МС ще прецени дали ще даде мандат на БЕХ да започне евентуално разговори в Уестингхаус. Конкурс за изпълнители строители ще има; тук се избира технология. Другите технологии са руски и френски. За нас е водеща диверсификацията, но за нас е водеща и безопасността на българските граждани, обясни той. Най-голямата система за безопасност според експертите била тази на Уестингхаус, каза Стойнев.

Темата Белене не мога да я коментирам, има арбитраж в момента, аз съм министър и всяко мое изявление може да се ползва в съда от руска страна. Мълча, защото гоня националните интереси, каза Стойнев. И отново повтори, че реактора, който гледал, бил от най-новите и най-модерни. Всяка една държава си има комисия, която гласува и решава. Няма нищо лошо в това държавата ни да е първата страна, в Европа, която да го използва.

Нашите мощности са остарели, трябва да изграждаме нови, след 15 години ще се нуждаем вече от нови, изреди той. Тази икономика стъпка по стъпка започва да върви напред, догодина ще имаме растеж почти 2%, каза Стойнев. Според него цената на Уестингхаус щяла да е значително по-ниска, но не пожела да коментира точни цифри.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5321 |27.11.2013 Стойнев: Конкурс за 7 реактор на "Козлодуй" трябва да има . 49| 7283 |26.11.2013 Д. Стойнев: България тръгна по пътя на икономически растеж . 59| 5333 |22.11.2013 Стойнев: България и САЩ тръгват по нов път . 31| 5083 |22.11.2013 "Атака" иска възобновяване на АЕЦ "Белене"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads