Реклама / Ads
0| 3064 |07.04.2022 НОВИНИ

Столтенберг: НАТО ще подсили отбраната на Украйна

.
Държавите в НАТО са дали съгласието си да подсилят отбраната на Украйна. Това ще се случи “по много различни начини”, заяви след заседанието на външните министри на страните в НАТО генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.
 

Освен това помощ ще бъде оказана на други държави, които са застрашени от евентуална руска агресия, какъвто е случая с Грузия и Босна и Херцеговина. 

 

Само преди дни стана ясно, че предстои да бъде организиран референдум за присъединяването на грузинския сепаратистки район Нова Осетия към Руската федерация. Възможно е там да се стигне до нов конфликт. 

 

Министрите се съгласиха, че следващата стратегическа концепция на НАТО, която ще бъде финализирана на срещата на върха в Мадрид през юни, трябва да вземе предвид бъдещите отношения на НАТО с Русия и нарастващото влияние на Китай върху сигурността на съюзниците. 

 

Генералният секретар на Алианса заяви още, че светът трябва да е готов да извърви дълъг път и предупреди - войната в Украйна може да продължи още седмици, месеци и дори години. Ако това се случи, по думите на Столтенберг, рискът преди всичко е за народа на Украйна, който "ще страда повече и ще види повече смърт и разрушения". 

 

"Но, разбира се, докато войната продължава, ще има риск от ескалация отвъд Украйна и това е, върху което се фокусира НАТО, за да предотврати тази ескалация", посочи още Столтенберг.

 

По време на изявлението си генералният секретар на НАТО осъди военните престъпления, извършени от руските военни при оттеглянето им от Украйна. Столтенберг спомена зверствата в Буча и категорично заяви, че виновните трябва да бъдат наказани. НАТО призовава за независимо разследване.

 

Ще бъдат увеличени и усилията за гарантиране киберсигурността на Украйна. На Киев ще бъдат предоставени и средства, с които да се защитава от химически и биологични оръжия. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3124 |07.04.2022 Анти НАТО групи в Скопие са против споразумението със София . 0| 3051 |06.04.2022 Столтенберг: Войната в Украйна ще продължи месеци, дори години . 0| 2841 |05.04.2022 Столтенберг: Русия планира да превземе целия Донбас . 0| 41711 |05.04.2022 Грозев от Bellingcat: Путин иска да нанесе ядрен удар по член на НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads