Реклама / Ads
59| 5372 |24.02.2022 НОВИНИ

Столтенберг: Русия затвори вратата. Предупреждавахме с месеци какво ще се случи

.
Европа става свидетел на конфликт в размери, които мислехме, че са останали в историята. Това е лош момент за сигурността на стария континент. Действията на Русия поставят хората в риск. Това са хладнокръвни и напълно осъзнати действия. Западът се е оказал прав въпреки лъжите и дезинформацията от страна на Кремъл. НАТО активира план за защита на Източна Европа.
 

Това заяви на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

НАТО остро осъжда инвазията на Украйна. По думите на генералния секретар Йенс Столтенберг става дума за пряко и грубо нарушаване на международното право. Той призова Русия незабавно да прекрати военните действия, да изтегли силите си и да се избере пътя на дипломацията. 

 

По думите на Столтенберг целта на Кремъл е да "възстанови своята сфера на влияние“ и "да подкопае фундаменталните ценности на Запада".

 

"Руските лидери носят пълна отговорност за своите безразсъдни действия и загубените животи", категоричен беше Столтенберг.

 

Утре ще се проведе среща на лидерите на държавите-членки на Алианса.

 

“Украинските граждани имат правото да избират по какъв начин да се защитават. Не трябва да има място за съмнение - атаката срещу един е атака срещу всички”, отсече категорично Столтенберг. 

 

"Разгръщаме допълнителни отбранителни сухопътни, морски и въздушни сили в източната част на Алианса. Повишихме готовността на нашите сили, за да реагират на всякакви непредвидени действия", стана ясно още от думите на Столтенберг.

 

"Инвазията не ни изненадва. Предупреждавахме с месеци. Това, което се случи тази сутрин е нещо, което предвиждахме. Опитвахме се да го предотвратим като призовавахме Русия да избере пътя на дипломацията. Въпреки нашите усилия, Русия избра този път и да нахлуе в Украйна. Взели сме сериозни мерки, за да се подготвим. Затова значително сме засилили присъствието на НАТО в държавите по източния фланг. Ще продължим да го правим. Днес активираме възможността нашите командири да преместват войски тогава, когато е нужно. Искаме да предотвратим конфликта. Опитахме се да стигнем до Русия от месеци и виждаме само, че Москва не е приемала тези разговори сериозно. Русия затвори вратата. Съжаляваме за това, но това е реалността. Тя има много сериозни последствия за хората в Украйна. Затова засилихме присъствието си", посочи Столтенберг.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3174 |24.02.2022 Австралийският премиер нарече инвазията „брутална”. Обяви нови санкции срещу Русия . 11| 3200 |24.02.2022 Мартин Димитров: Хибридната война на Русия срещу България ще стане по-агресивна . 4| 3163 |24.02.2022 Украинският журналист Юрий Бутусов: Русия започна и сухопътно настъпление към Харков и Херсон . 7| 3089 |24.02.2022 Лондон готви невиждани санкции срещу Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads