Реклама / Ads
5| 2877 |09.11.2021 НОВИНИ

Страхил Делийски: В общественото съзнание изборите са нещо, което се фалшифицира

.
Страхил Делийски Източник: БГНЕС
”В общественото съзнание изборите са нещо, върху което може да се упражнява някаква манипулация, което почти задължително е да бъде фалшифицирано, а не си представяме изборите като инструмент за реализиране на политическо представителство”. Това каза пред БНР политологът Страхил Делийски в коментар на казуса с допълнителните машини за гласуване и възникналите съмнения, че те ще служат за манипулиране вота.
 

Той подчерта, че политиците сами си избират как да обговарят изборите и този начин (сравняване с т.нар. костинбродска афера - б.р.) води до срив в доверието в политическата система.

 

"Подобен тип предизборни факти и събития водят до разочарование и отказ от гласуване", коментира Делийски.

 

По думите на политолога същинският проблем пред политиците е ниската избирателна активност:

 

"Големият проблем на партиите не в това кой ще има повече гласове, а това, че те все повече функционират в една непредставителна система, която не може да произведе убедителен резултат за повечето български граждани. И вместо в кампанията да се фокусират към собствените си агитки посредством инструменти като афери, компромати и т.н., политиците би следвало да се фокусират върху нивото на представителност на своите политически предложения".

 

Според него политическите партии са се затворили в своите агитки и приемат изборите като състезание:

 

"Но какво от това, дори и да спечелиш, ако нямаш ресурса да произведеш мнозинство, което е приемливо за голяма част от избирателите". 

 

Страхил Делийски посочи като парадокс това, че партиите се страхуват да заемат позиция по някои въпроси, защото се страхуват да не загубят вече готови свои избиратели, въпреки че заемането на позиция може да им донесе нови гласове:

 

"Това блокира политическия процес. Гласоподавателите са инструментализирани, те не са в основата на мисленето за политическо представителство".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3639 |06.11.2021 Страхил Делийски: Институциите на смислотворчество не работят у нас . 9| 4284 |28.10.2021 Страхил Делийски: Конституционният съд не трябва да е политическа бухалка . 4| 4247 |07.10.2021 Политологът Стр. Делийски: България си е почти офшорна зона, важно е откъде са парите . 4| 3893 |27.09.2021 Делийски: Борисов дължи на своите избиратели да бъде кандидат за президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads