Реклама / Ads
0| 48598 |22.03.2022 НОВИНИ

„Страшни и чудовищни“ думи изрече Ясен Тодоров. Арестът на Борисов бил „Денят на престъпното безумие 2“

.
Ясен Тодоров Източник: стопкадър, БНТ
Страшни и чудовищни думи изрече тази сутрин в ефира на Българската национална телевизия зам.- директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров. Поводът – арестите на Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов. Думите на Тодоров звучат като жалък опит защита на експремиера и заплаха какво го чака народът, ако правителството „победи“ прокуратурата.
 

„На 17 март министър-председателят, министърът на вътрешните работи, началникът на кабинета, решават да арестуват бившия премиер на България без за това да е уведомен единствения конституционно определен орган. Това е Денят на престъпното безумие 2“, твърди Тодоров.

 

„Хареса ми идеята за прокурора с лъвско сърце, но такъв прокурор няма как да покаже качествата си и лъвското си сърце, след като прокуратурата не беше уведомена за действията на МВР, както изисква НПК“, обясни той. По думите му процедурите били „много тежко опорочени“, а премиерът грубо погазвал закони.

 

В разпита на Кирил Петков Тодоров не видял нещо, което е доказателства по делото. Категоричен бе, че МВР е следвало незабавно да уведоми прокуратурата, не по-късно от 24 часа.

 

Според Тодоров с „тази своя показна акция“ управляващите целели две неща – да упражнят репресии към своя политически противник и да се опитат да дискредитират българската прокуратура, като използват клишето „Ние ги хващаме, те ги пускат“.

 

„Нещата, които се случват са страшни, защото се получава така, че изпълнителната власт се опитва да изземва правомощия на единствения конституционно определен орган, който осъществява надзор върху досъдебното производство, който има право да образува досъдебно производство, да повдига обвинение и да го защитава пред съда. При образуването на производството премиерът има качеството на свидетел, той няма права да се запознава с материали“, заобяснява той.

 

По думите му войната срещу прокуратурата и срещу главния прокурор се води, защото настоящата изпълнителна власт иска да прави с прокурорите това, което направи с разследващите служители - да ги извика в кабинета и да им нареди какво да правят - кой да бъде арестуван.

 

Според Тодоров страшното било, че ако в тази война победи изпълнителната власт, щяла да загуби държавата.

 

„Днес изпълнителната власт иска да каже кой да бъде арестуван и да изземва функциите на прокуратурата, но утре ще иска да изземе функциите и на съда, и да каже кой е виновен и кой да бъде осъден. Това е страшно и чудовищно“, повтори зам.- директорът на Националната следствена служба.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3495 |17.03.2022 „Непростима реторика“: Кремъл остро осъди думите на Байдън за Путин . 0| 3152 |01.03.2022 Първи думи на новия военен министър: НАТО не е мръсна дума . 0| 17416 |01.03.2022 Смразяващи думи на Захарова към Германия заради Украйна и Бандера . 0| 3577 |26.02.2022 Роскомнадзор каза на руските медии да внимават с думите “инвазия” и “нападение”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads