Реклама / Ads
4| 4624 |13.05.2010 НОВИНИ

По-строго наказание за кражба на кабели

.
Близо два километра магистрален кабел, по който се подават сигналите на машинистите на влаковете, е откраднат в района на гара Ихтиман, предаде БиТиВи.
 

ЖП служителите настояват престъплението да се квалифицира като тероризъм, защото застрашава живота на стотици невинни.

Откраднатите кабели предават сигнали и задвижват така наречената автоблокировка на влаковете - механизмът, по който машината отказва да възприеме дори грешна човешка команда, за да бъде движението напълно безопасно.

След кражбата организираните банди откриват кабелите с металотърсачи. Само край село Стамболово са откраднати 750 метра кабел. Кражби има и по трасето Костенец - Белово, Ихтиман - Веринско и Веринско Вакарел.

„Чист тероризъм. Това за мен е тероризъм. Всеки ден е кражба. Вдигнали сме ръце, може да предизвика някоя жестока катастрофа, влаковете се движат на автоблокировка, съобщения няма, как да дойда аз тука срещу една глутница подивели хора", споделя служител на железниците.

Транспортна полиция е внесла предложения за промени в Наказателния кодекс. Ако идеята бъде приета, повредите по железния път ще се квалифицират като тероризъм, както е в Румъния. В момента, престъплението у нас се наказва с присъда от 5 до 15 години, но осъден няма.

„Прокурорите се базират на стойността на щетата, а не на обществено опасния характер и последиците които могат да настъпят от инфраструктурата и създаването на предпоставки за жп катастрофа", казват от БДЖ.

Последните кражби са започнали точно в деня, в който е приключва проверката на криминална полиция на всички пунктове за изкупуване на цветни метали.

„Бяха създадени албуми и фактически всеки управител на пункт би следвало да бъде запознат и да знае, че същите са обект на посегателство", казват от железниците.

Основната причина крадците на кабели да се активизират е, че за последния месец цената на медта се е качила двойно - в момента е 850 лева за тон.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5223 |12.04.2010 ВСС иска дисциплинарно наказание за Сантиров . 5| 10478 |15.02.2010 Дадоха адвокат на Трактора за наказание . 3| 4944 |29.10.2009 Двама в затвора за кражба на агнета . 13| 8837 |08.10.2009 Цветанов скрил кражба за милиони в Кърджали?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads