Реклама / Ads
1| 3083 |16.12.2022 НОВИНИ

Световната банка деблокира 2 милиарда долара за частния сектор в Украйна

.
Източник: Личен архив
Международната финансова корпорация (IFC), филиал на Световната банка, специализиран в подкрепа на частните инвеститори, отпуска пакет в помощ на украинския частен сектор на стойност 2 милиарда долара, информира Франс прес.
 

Помощите трябва да "отговарят на неотложните нужди на частния сектор, унищожен от войната, и да помогнат за подготовката на преструктурирането му", уточни корпорацията в комюнике.

 

Пакетът ще бъде финансиран наполовина от собствени средства на Международната финансова корпорация, а останалата половина ще се базира на предоставените от правителствата дарители гаранции.

 

Според данните на Украинската централна банка 11 на сто от украинските компании е трябвало да затворят от началото на руската инвазия, a други са свели до минимум дейността си. Освен това пет милиона работни места са били унищожени от началото на конфликта, съобщи украинското министерство на икономиката.

 

"Много компании поддържат работни места, както и основни стоки, и услуги, но имат нужда от финансиране, за да продължат дейността си", уточни корпорацията.

Международната финансова корпорация обяви също, че е подписала в началото на седмицата споразумение с украинското правителство, за да му предоставя стратегически съвети за възстановяване на икономиката и реформи на банковия сектор.

 

От началото на конфликта страната получава мащабна финансова подкрепа от международната общност, начело със САЩ, както във военен, така и във финансов план.

 

Във вторник страните дарители се договориха да предоставят над 1 милиард евро на Украйна, за да помогнат на населението да изкара зимата на фона на унищожената от руските атаки инфраструктура.

 

От началото на конфликта Световната банка предостави близо 18 милиарда долара на украинското правителство, за да може то да поддържа основни обществени услуги.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3251 |01.12.2022 Даниел Лорер, ПП: ББР пак е банка за приятелски фирми, прокуратурата бави разследване за Вълка . 5| 5127 |30.11.2022 Арабаджиев: Заради лоши кредити държавната банка губи 300 милиона . 2| 3056 |28.11.2022 Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард: Банката ще продължи да повишава лихвите . 4| 4281 |28.11.2022 ГЕРБ пропищяха за злоупотреби в ББР,Петков опитал да овладее банката преди да е министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads