Реклама / Ads
2| 4670 |15.07.2013 НОВИНИ

Г. Свиленски: Ще предприемем мерки за повишаване сигурността на гражданите на пътя

.
Ние сме готови да се срешем с всички участници в процеса - таксиметрови превозвачи и оператори, други засегнати от страни и да обсъдим всичко, което би повишило сигурността на гражданите.
 
  

Това заяви Георги Свиленски, народен представител от ПГ на КБ и зам.-председател на транспортната комисия в парламента по БНТ на въпрос за сигурността на гражданите на пътя. Той добави, че изслушвания в Народното събрание ще има още тази седмица. "Таксиметровата дейност е регламентирана в Закона за автомобилния превоз и  много други законови и подзаконови актове на Министерството на транспорта" обясни. Според него това е единствената дейност, която подлежи на два режима - разрешителен от общината и регистрационен от Държавна агенция "Автомобилна администрация".

 

Само 250 инспектора контролират дейността на такситата в цялата страна

 

На въпрос, какви са нужните промени в регламентирането и контрола над дейността на таксиметровите шофьори, Свиленски отговори "Контролът на таксиметровия превоз в България се извършва от Държавна агенция "Автомобилна администрация", но има едва 250 инспектора за цялата страна" и допълни, че тези хора  трябва да контролират движението по пътищата, предприятията за автомобилни превози, обучението на водачите на МПС и да следят таксиметровата дейност в над 250 общини. Той е категоричен, че това не е по силите на толкова малко специалисти. Социалистът обясни, че в Европа контролните функции над дейността на триметровия превоз са прерогатив на общините и добави "Би трябвало разрешителния режим и в България да го извършват общините, тъй като те са най- близо до гражданите".

 

Трябва досие за всеки таксиметров шофьор

 

Според народния представител друга нужна промяна, която трябва да бъда направена  е регламентирането на дейността на таксиметровите шофьори, като отделна професия, и изготвянето на досие на всеки шофьор.
 

Свиленски обясни, че в момента, за да стане някой таксиметров шофьор, трябва да има нужната категория шофьорска книжка, да положи психологически изпит и такъв пред Държавна агенция "Автомобилна администрация". 
 

Той разкри че през последната седмица е получил много сигнали, за корупция при взимане на изпита пред държавната агенция. "Това буди съмнение в качеството на изпитите на таксиметровите шофьори. Ако тези сигнали са истина, проблемът е много голям и сред таксиметровите шофьори има хора, които не са получили по правилния път своите удостоверения."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5373 |08.07.2013 Явор Гечев ще "гаси пожара" с млекопреработвателите с дългосрочни мерки . 13| 5988 |09.06.2013 Червените депутати приемат драконови мерки за дисциплина . 5| 5348 |07.06.2013 Тотю Младенов: Подкрепяме социалните мерки на БСП . 8| 6758 |18.05.2013 Министърът на транспорта: Можем да отговорим с ответни мерки на Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads