Реклама / Ads
0| 5350 |12.06.2009 НОВИНИ

Свински грип при криза = Чума при цунами

.
Пандемията от свински грип в ситуация на икономическа криза напомня онзи черен виц, в който чумата върлувала, когато придошло цунами. Черногледците съзряха поредна проява на световен заговор, а оптимистите разведряват обстановката.
 

Пандемичният комитет, председателстван от министъра на извънредните ситуации Емел Етем, ще заседава днес, след като вчера Световната здравна организация обяви пандемия от новия грипен вирус А Н1N1.

Министърът на здравеопазването Е. Желев напомни, че заболяването протича тежко извън Европа, докато в страните от ЕС досега няма смъртен случай. Въпреки това обаче това трябва да се внимава и да са знае, че предпазното средство е преди всичко личната хигиена, допълни той.

До момента в българската лаборатория са изследвани 96 проби, като 94 от тях са отрицателни и само две са положителни и това са случаите в Павликени и Благоевград. От здравното министерство за пореден път обявиха, че ситуацията е под контрол и няма място за притеснения.

Грипният вирус А(H1N1) ще циркулира по света между една и две години, смята заместник-генералният директор на Световната здравна организация Кейджи Фукуда. Реакцията ни трябва да бъде гъвкава и ще следим много внимателно развитието на пандемията, подчерта той, след като СЗО обяви пандемия от свински грип. Същевременно генералният секретар на ООН Бан Ки-мун предупреди, че не бива да се прибързва с дискриминационните действия заради първата за 21 век световна епидемия и че тя не налага мерки като пътнически и търговски забрани. Той прикани международната общност да запази присъствие на духа и да прояви солидарност.

Белият дом заяви, че решението на СЗО да обяви пандемия не представлява особена промяна след енергичните мерки, въведени от САЩ.

Вирусът не може да бъде спрян. Директорът на СЗО Маргарет Чан настоя фармацевтичните компании да се заемат възможно най-бързо с производството на ваксина срещу вируса А(H1N1).

Пандемията от свински грип в ситуация на икономическа криза напомня онзи черен виц, в който докато чумата върлувала, придошло цунами. Черногледците съзряха поредна проява на световен заговор, а оптимистите разведряват обстановката с успокоението, че нито свинският грип е толкова страшен, стига да си мием добре ръцете, нито пък кризата е така зловеща, при положение, че запазим работата си и нямаме кредит към банка. Любителите на сентенции на свой ред се сетиха за фразата, която произнесъл капитанът на потъващия кораб: Пътници, спокойно, вода има за всички! Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 10084 |11.06.2009 НЦИОМ: Най-пострадали от кризата – пенсионери, роми и безработни . 1| 4744 |03.06.2009 Кризата топи печалбата на българските банки . 0| 4879 |03.06.2009 Изследват още двама пловдивчани за свински грип . 3| 5098 |01.06.2009 Свинският грип дойде и у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads