Реклама / Ads
18| 11300 |01.02.2023 ГЛАСЪТ

Свободата на словото значи отговорност. Другото е пропаганда

.
Източник: ФрогНюз
”Винаги предизвиквате едни много истерични реакции у столичния умнокрасивитет - било той политически, журналистически, анализаторски... Как Ви се получава това?”. С този въпрос започва едно 30-минутно интервю в ефира на Българското национално радио”. В този сюжет главни герои са двама души, критикувани широко заради проруските си възгледи и откровената руска пропаганда, която разпространяват - единият в национален ефир, а другият - от парламентарната трибуна. И двамата - за сметка на данъкоплатците. В това интервю няма журналистика.
 

Дезинформацията и пропагандата пълзят у нас от години. В социалните мрежи платени тролове разпространяват откровено фалшиви новини, а липсата на критична мисъл у потребителите им помогна да виреят напълно свободно в благоприятна почва.

 

Точно така се роди истерията с облика на българските евромонети, например. Един от големите аргументи в момента е, че “Възраждане” не е против въвеждането на еврото, но е против въвеждането му сега. Затова и въпросът в подписката, която събират от партията на Костадинов е: Съгласни ли сте българският лев за бъде единствена официална валута в България до 2043 г. Незнайно защо обаче в реторика на Костадинов и кликата му влизат думи като “спасяване на българския лев”, “национална кауза”, “българска идентичност” и тн. И то при все, че приемането на еврото е нещо, което страната ни е приела да направи още с кандидатурата си за членство в Европейския съюз преди години. 

 

Да не би “Възраждане” да се опитват да играят по тънките струни на обърканата българска душа и откровено си играят със страховете на народа? Питам само. 

Но това е друга тема. Да се върнем към пропагандата. 

 

Идват поредни избори и е добре да се замислим кой, какво и къде говори. Защото тъкмо там се чуват истерични викове в защита на имагинерния ни национален интерес, докато доволно се потриват ръце зад кадър. Защото манипулацията на общественото мнение не е никак трудна, особено когато в схемата се включат журналисти с име, но пък със спорно реноме. 

 

Още в началото на миналата година, когато Русия нападна Украйна, в ефира на Българското национално радио се появи притеснителна тенденция - предаването на журналиста Петър Волгин, в което се повтарят тези на Кремъл, които обаче не отговарят на истината. Нещо повече - интервюират се хора, които също застъпват тези твърдения. Тогава Волгин се присмя на четящия морал “умнокрасивитет” и се аргументира със Закона за радио и телевизия, в който ясно пишело, че трябва да има плурализъм. Две гледни точки обаче в агресивната война няма. Има жертва и насилник. 

 

Журналистите не са антени, а хора, които търсят истината. Истината обаче не се намира с удобни въпроси като онези, които вие, господин Волгин, зададохте на своя събеседник в лицето на Костадин Костадинов. 

 

Това не е преразказ за 30-те минути ефирно време, които е получил Костадинов, за да може без съпротива да представи тезите си. Това е материал, в който задавам поредна порция въпроси към общественото радио, в което трибуна има Петър Волгин. Защото е опасно подобни хора да получават възможността от национален ефир да манипулират общественото мнение зад фасадата на плурализма и свободата на словото. 

 

Хора като вас използват публичното доверие за разпространение на пропаганда, а не за търсене на истината. Свободата на словото носи със себе си отговорност. Останалото е слободия, господин Волгин. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6380 |09.05.2021 Някой да набере 112. Свободата на словото у нас има спешна нужда от спасяване . 63| 19663 |11.04.2020 Цонев, вместо от свободата на словото, да се лишим от ДПС, мафията и корупцията, а? . 31| 15782 |30.07.2019 Репортери без граници: Пропадате все повече в класацията за свобода на словото и корупция . 27| 21497 |29.07.2019 Щом извадиха Алексей Петров от нафталина, значи много са закъсали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads