Реклама / Ads
0| 2263 |18.09.2024 НОВИНИ

Тайфунът „Яги“ засегна 6 милиона деца в Азия, според УНИЦЕФ

.
Източник: pixabay
Тайфунът „Яги“ причини тежки наводнения и свлачища, засегнали близо 6 милиона деца в Югоизточна Азия, съобщи ООН. Разрушителното бедствие продължава да води до увеличаване на броя на жертвите, като към момента са потвърдени 537 смъртни случая в целия регион.
 

Тайфунът удари Виетнам, Тайланд, Лаос и Мианмар преди почти две седмици, носейки със себе си силни ветрове и проливни дъждове. В Тайланд са регистрирани още три смъртни случая, увеличавайки общия брой на загиналите в кралството на 18. Шест милиона деца са силно засегнати, като достъпът до основни нужди като вода, образование, здравеопазване, храна и подслон е значително ограничен, отбелязва УНИЦЕФ.

 

Джун Кунуги, регионален директор на УНИЦЕФ за Източна Азия и Тихия океан, подчерта, че най-уязвимите деца и техните семейства са изложени на най-тежките последици от катастрофата. Във Виетнам около 3 милиона души са подложени на риск от заболявания поради липса на безопасна питейна вода и санитарни услуги.

 

В Мианмар ситуацията е особено тежка. Почти 400 000 души са принудени да напуснат домовете си, добавяйки нови страдания към населението, което вече страда от повече от три години конфликти. „Яги“ е влошил и без това сложната хуманитарна ситуация в страната и е засилил кризата за маргинализираните общности, посочва УНИЦЕФ.

 

Световната продоволствена програма на ООН планира спешна реакция в Мианмар, предоставяйки едномесечна храна на до половин милион души. Изменението на климата и затоплянето на океаните, предизвикани от човешката дейност, увеличават честотата и тежестта на екстремните метеорологични явления като тайфуна „Яги“.

 

УНИЦЕФ предупреждава, че климатичните и хуманитарните рискове влияят непропорционално на децата в Източна Азия и Тихия океан, където вероятността за тяхното засегнатие е шест пъти по-висока в сравнение с възрастните.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6131 |18.09.2024 "Политико" нарича номинираната Захариева "мишената" и посочва пет уязвими номинации за еврокомисари . 1| 2276 |18.09.2024 КЗК стартира разследвания срещу „Пирогов“, ДНСК и АПИ по жалби за обществени поръчки . 0| 2346 |18.09.2024 Две земетресения разтърсиха Турция тази нощ . 6| 2347 |18.09.2024 Украйна взриви руски склад за боеприпаси. Жителите на Тверска област да се евакуират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads